Terug naar overzicht

Frans protest tegen homofobie

De mishandeling van de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn heeft woensdagavond in de Franse hoofdstad geleid tot een protestdemonstratie tegen homofobie.

Wilfred de Bruijn – die al zo’n 10 jaar in Parijs woont – werd afgelopen weekend met zijn partner Olivier slachtoffer van homofoob geweld. Hij zette een foto van zijn gehavende gezicht op internet en dat leidde tot een golf van verontwaardiging.

“Sorry, dat ik dit laat zien. Dit is het gezicht van homofobie”, was zijn boodschap op zijn Facebookpagina.

De door ACT UP Parijs georganiseerde protestdemonstratie trok volgens de Franse media meer dan vijfduizend deelnemers. De demonstratie keert zich niet enkel tegen het homofobe geweld waar De Bruijn slachtoffer van is geworden, maar wijst nadrukkelijk naar andere recente homofobe acties. Volgens ACT UP zijn die mede het gevolg van de acties van de tegenstanders van de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Ook de openlijk homoseksuele burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë wjst daarop. Volgens Delanoë heeft het debat over de openstelling van het huwelijk ‘een latente afkeer van homoseksuelen blootgelegd in een deel van de Franse samenleving’.

De Franse organisatie SOS Homophobie heeft laten weten dat er gemiddeld nu zo’n 10 meldingen per dag binnenkomen van geweld tegen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Daarmee is het aantal meldingen de afgelopen tijd fors toegenomen. Zo werd afgelopen weekend door actievoerders tegen het ‘huwelijk voor iedereen’ bijvoorbeeld het gebouw beklad waarin op dat moment de Franse LHBT-beweging bijeen was voor de jaarlijkse grote informatiebijeenkomst.

[Bron: COC NL – Illustraties – Facebook ACT UP Parijs en Wilfred de Bruijn]