Terug naar overzicht

Franse president tekent wet openstelling huwelijk

De Franse pres­i­dent François Hol­lande heeft vrijdag 17 mei –  de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie (IDAHO) – zijn handtekening gezet onder de wet die het huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht. De wet maakt ook adoptie door paren van gelijk geslacht mogelijk.

De Franse Grondwet­telijke Raad oordeelde eerder vandaag dat de wetgeving niet in strijd is met de Franse Grondwet en alle argumenten van de tegenstanders van de wet weerlegt. Eerder had­den de Nationale Vergadering en de Senaat de wet al goedgekeurd.

‘Nu is het tijd om de wet te respecteren’, zei president Hollande na de ondertekening van de wet. “Ik zal er voor zorgen dat de wet volledig wordt nageleefd in elk deel van ons land en ik zal niet accepteren dat het sluiten van deze huwelijken verstoord wordt.”

Frankrijk is het 9de Europese land en het 14de land wereld­wijd waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. Verder zijn er in de VS inmiddels 12 staten (en de hoofdstad Washington) waar het huwelijk is opengesteld.

Het eerst Franse paar van gelijk geslacht treedt mogelijk al volgende week in het huwelijk in Montpellier. Vincent Autin, voorzitter Lesbian & Gay Pride Montpellier en zijn partner Bruno treden waarschijnlijk op 29 mei in hun woonplaats in het huwelijk. De Franse minister voor Vrouwenrechten en regeringswoordvoerder Najat Vallaud-Belkacem (PS) heeft laten weten daarbij aanwezig te zijn.

Parlementsleden van de UMP – de partij van voormalig president Nicolas Sarkozy – zijn nog altijd geen tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, maar een groot aantal van hen roept nu wel op tot kalmte en respect voor de ‘wetten van de republiek’. Bovendien lijken de meeste UMP-afgevaardigden er ook niet erg veel trek in te hebben om van afschaffing van de wet  tot inzet van de volgende verkiezingen in 2017 te maken. Dat geldt  niet voor Marine Le Pen, de leidster van het rechtse Front National – maar dat hoeft niet te verbazen, want het Front National is ook tegen de Franse vorm van partnerregistratie voor paren van gelijk geslacht.

Manif Pour Tous, de organisatie tegen de openstelling van het huwelijk voor en adoptie door paren van gelijk geslacht, heeft aangekondigd komende zondag weer een demonstratie in Parijs te houden tegen de nieuwe wetgeving.

[Bron: COC NL – Foto François Hollande: Parti Socialiste]