Terug naar overzicht

GayKrant en COC overhandigen Droomboek aan minister Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken nam op maandag 4 november het Droomboek voor Rusland namens de regering in ontvangst uit handen van de GayKrant en COC Nederland. De minister zegde toe dat hij de positie van LHBT’s in Rusland bij de Russische autoriteiten aan de orde zal stellen tijdens zijn bezoek aan Moskou later deze week.

De minister noemde het boek ‘inspirerend’ en prees de opbouwende, positieve insteek. Hij bood verder aan om het Droomboek later dit jaar een rol te geven tijdens een afzonderlijke bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Moskou. Ook gaat hij bezien hoe Nederland Russische LHBT’s op de lange termijn kan blijven ondersteunen in hun strijd tegen discriminatie.

GayKrant en COC hadden voorgesteld dat koning Willem-Alexander de slechte situatie van LHBT’s tijdens zijn bezoek aan Rusland bij president Vladimir Poetin aan de orde zou stellen en dat hij het Droomboek persoonlijk aan Poetin zou overhandigen. Over de inhoud van eventuele gesprekken die de koning met president Poetin zal voeren, wilde minister Timmermans echter geen mededelingen doen.

Hoopvol gestemd

Edwin Reinerie van de Gaykrant en Tanja Ineke van COC Nederland zijn na afloop van het gesprek met Timmermans ‘hoopvol gestemd’.

“Waar het om gaat is dat Nederland de slechte situatie van LHBT’s in Rusland krachtig aan de orde stelt tijdens de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. We weten dat minister Timmermans dat zal doen en hebben goede hoop dat ook de koning dat zal doen. Dat is het resultaat dat telt, hoewel we natuurlijk hopen dat de koning het Droomboek zelf aan Poetin zal aanbieden.”

In het Droomboek zijn dromen opgenomen van bekende en minder bekende Nederlanders voor een Rusland waarin LHBT-mensenrechten gerespecteerd worden. Het boek bevat bijdragen van onder meer Frits Huffnagel, Sophie in ’t Veld, Gordon en Dolly Bellefleur.

Zie voor een pdf-bestand van Book of Dreams for Russia.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!