Terug naar overzicht

Geen weigerambtenaren meer in Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika mogen ambtenaren van de burgerlijke stand binnenkort niet meer weigeren om paren van gelijk geslacht te trouwen. Een overwinning voor COC’s partnerorganisatie Triangle Project uit Kaapstad, Zuid-Afrika, die hier al lang voor pleitte.

Het Zuid-Afrikaanse parlement nam in de week van 29 juni een nieuwe wet aan, de Civil Union Amendement Bill. Die wet schrapt een discriminerende clausule (sectie 6) uit de Zuid-Afrikaanse huwelijkswetgeving, die het voor trouwambtenaren mogelijk maakte om te weigeren om paren van gelijk geslacht te trouwen. Een overwinning voor het recht om niet gediscrimineerd te worden op basis van je seksuele voorkeur en voor een ieders recht op gelijkheid en waardigheid.

COC’s Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie Triangle Project drong de afgelopen jaren, samen met het Women’s Legal Centre en Lawyers For Human Rights, verscheidene keren op de wetswijziging aan. Ook stelde Triangle Project kleinere organisaties en individuen in de gelegenheid om zich voor de wetswijziging uit te spreken.

COC Nederland feliciteert Triangle Project en de Zuid-Afrikaanse LHBTI-beweging van harte met dit succes. De wet moet nog langs de president voor ondertekening, maar er is goede hoop dat weigerambtenaren in Zuid-Afrika spoedig tot het verleden behoren. In Nederland mogen sinds 2014 geen weigerambtenaren meer worden aangenomen, nadat het COC daar lang op had aangedrongen.

COC Nederland ondersteunt zo’n tweehonderd LHBTI-organisaties in meer dan vijfendertig landen wereldwijd. Het gaat om organisaties die zich, net als het COC in Nederland, inzetten voor onder andere het aanpassen van nationale wetgeving en het bevorderen van een diverse en inclusieve samenleving waar mensen zich optimaal kunnen ontplooien, ongeacht seksuele gerichtheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken.

[Bron: COC Nederland Foto: een Zuid-Afrikaans vrouwenpaar treedt in het huwelijk]