Terug naar overzicht

Genomineerden Jos Brink Prijs 2013 bekend

De drie genomineerden voor de Jos Brink Prijs 2013 zijn door de jury bekend gemaakt. De genomineerden zijn: Glenn Helberg, Boris Dittrich en, als derde kandidaat, de militairen in het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. Minister Jet Bussemaker (OCW-emancipatie) maakt vrijdagavond 17 mei a.s. in theater Dilligentia in Den Haag de uiteindelijke winnaar van de Jos Brink Prijs – de staatsprijs voor homo-emancipatie – bekend.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transseksuelen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een kunstwerk. Ook zal de minister de officiële innovatieprijs homo-emancipatie uitreiken.

Genomineerden

De in Curaçao geboren en getogen Glenn Helbergzet zich al jarenlang vrijwillig in als voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en weet vanuit die positie diverse taboeonderwerpen binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan de orde te stellen. Ook nam hij het initiatief voor de landelijke “Stop the violence mars en manifestatie” tegen homoseksuelen en was initiator van de eerste Antilliaanse boot bij de Canal Parade tijdens de Amsterdamse Gay Pride waarmee hij seksuele diversiteit in de Caribisch-Nederlandse gemeenschap een gezicht wist te geven. Het COC werkt regelmatig met Helberg samen aan het bespreekbaar maken van homo/biseksualiteit en genderidentiteit in de caribische gemeenschap.

De Nederlandse jurist en oud-politicus Boris Dittrich, werkt sinds 2007 als Directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen. Het hoofdkwartier bevindt zich in New York; verder zijn er vestigingen in meerdere (meest westerse) landen. De organisatie werkt met veel vrijwilligers. HRW onderzoekt mensenrechtensituaties in landen over de hele wereld, rapporteert daarover en kaart bevindingen aan bij onder meer de Verenigde Naties en nationale regeringen.

De militairen die actief zijn binnen het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht richten zich sinds 1987 op de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bij Defensie. Het personeelsbeleid van Defensie richt zich op het creëren van een sociaal veilige werkomgeving voor LHBT personeel. Vanwege de homo-emancipatie is homoseksualiteit op de werkvloer nu bespreekbaar.

De jury van de Jos Brink Prijs 2013 bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken.

Minister Jet Bussemaker (OCW-emancipatie) maakt vrijdagavond 17 mei a.s. in theater Dilligentia in Den Haag de uiteindelijke winnaar van de Jos Brink Prijs – de staatsprijs voor homo-emancipatie – bekend. Tijdens die bijeenkomst zal ook voor het eerste de InnovatiePrijs voor Homo-emancipatie uitgereikt worden.

[Bron: OCW – Foto Jos Brink: Beeld en Geluid]