Terug naar overzicht

‘GGD’en, maak haast met verstrekking PrEP’

Het COC roept GGD’en in heel Nederland op om haast te maken met de verstrekking van PrEP. Sinds 1 augustus 2019 stelt de regering geld ter beschikking aan de GGD’en voor verstrekking van de hiv-preventiepil. COC, Aidsfonds, PrEPnu en de Hiv Vereniging hebben daar lang voor gestreden. Uit onderzoek van dagblad Het Parool blijkt nu dat – afgezien van Den Haag, Rotterdam en Nijmegen – de GGD’en nog niet zijn begonnen met verstrekking.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stelt vanaf 1 augustus middelen beschikbaar aan alle GGD’om hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort te verstrekken. Mannen die het meeste risico lopen op een hiv-infectie, krijgen voorrang. De regeling geldt in eerste instantie voor een proefperiode van vijf jaar. Over drie jaar is er een tussentijdse evaluatie.

Van de 24 GGD’en beginnen er volgens Het Parool op 1 augustus slechts drie daadwerkelijk met de vertrekking van hiv – in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Nijmegen – hoewel we ook uit die regio’s berichten krijgen dat de verstrekking nog niet goed verloopt. Elf andere, waaronder die van Amsterdam, zetten in op september. Van de rest is onduidelijk wanneer ze starten. Dat betekent waarschijnlijk dat er wachtlijsten zullen ontstaan.

De GGD’en krijgen voor de PrEP-pillen de komende vijf jaar subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Het subsidiebedrag van 22 miljoen euro is gebaseerd op 6500 deelnemers, maar GGD’en verwachten dat veel meer mannen PrEP willen gebruiken. Het RIVM gaat in een schatting uit van 8500 deelnemers.

[Bron: COC NL, Het Parool, NOS – Illustratie: PrEPnu]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?