Terug naar overzicht

GroenLinks en ChristenUnie willen zwaardere straffen 'hatecrimes'

ChristenUnie en GroenLinks willen discriminerend geweld zwaarder bestraffen met ‘hate crime-wetgeving’. Het COC pleit al lang voor zulke wetgeving en is positief over het voorstel. Het is een duidelijk signaal dat discriminerend geweld onacceptabel is.

Het voornemen is bekend gemaakt door GL-Kamerlid Kathalijne Buitenweg en CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Zij roepen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid op om een ‘hatecrime’-artikel op te nemen in het Wetboek voor Strafrecht. Doet hij dat niet, dan komen ze zelf met een wetsvoorstel.

Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks willen dat misdrijven tegen een hele groep mensen een derde tot de helft zwaarder worden bestraft. Aanleiding is het inslaan van de ruiten van een Joods restaurant in december in Amsterdam en de mishandeling vorig jaar van twee homoseksuele mannen in Arnhem.

Segers zegt: “Een aanval op een Jood, ex-moslim, moslim, homo, christen of wie dan ook vanwege wat diegene is of gelooft, is uiteindelijk een aanval op de vrijheid om van elkaar te mogen verschillen. Op onze rechtsstaat dus.”

[Bron: ChristenUnie/GroenLinks, COC NL]

Foto’s:

  • Kathalijne Buitenweg: CC-GroenLinks/Maarten Kools
  • Gert-Jan Segers: CC-ChristenUnie/Anne-Paul Roukema

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?