Terug naar overzicht

GroenLinks wil einde geslachtsregistratie

Het partijcongres van GroenLinks stemde op zaterdag 7 februari in grote meerderheid voor een motie waarin wordt voorgesteld de officiële geslachtsregistratie in Nederland af te schaffen. Het COC pleit al enige jaren voor het schrappen van de categorie geslacht in officiële documenten zoals het paspoort, en is blij met het besluit van de partij.

Je sekse is volgens het GroenLinks congres een privékwestie, net als je seksuele voorkeur en levensovertuiging. Geslachtsregistratie stamt volgens de partij uit een tijd waarin ongelijkheid tussen de seksen wettelijk verankerd was. De motie constateert dat sekseregistratie grote problemen veroorzaakt voor transgender personen en personen met een intersekse conditie.

De motie werd ingediend door FemNet, de landelijke werkgroep voor emancipatie en gender van de partij, en werd ondersteund door de LHBT-groep Roze Links.

Om soortgelijke redenen als GroenLinks pleit het COC al enige jaren voor afschaffing van de officiële geslachtsregistratie. Staatssecretaris Teeven beloofde het COC daarop in 2012 dat hij de mogelijkheden zou laten onderzoeken. Dat is het afgelopen jaar gebeurd. Het onderzoeksrapport verschijnt naar verwachting in het voorjaar van 2015.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!