Terug naar overzicht

Grondwet Slowakije maakt openstelling huwelijk onmogelijk

Het parlement van Slowakije heeft woensdagavond een grondwetswijziging aangenomen die openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht onmogelijk maakt. Het huwelijk is ‘een unieke verbintenis tussen man en vrouw’, aldus de bepaling die het parlement met grote meerderheid aannam.

In een begeleidend document wordt gesteld dat de grondwetswijziging ‘het onmogelijk maakt de rechten en plichten verbonden aan het huwelijk aan enig andere relatievorm te verbinden’. Daarmee zou ook de invoering van een vorm van partnerschapsregistratie voor paren van gelijk geslacht in strijd met de Grondwet zijn.

De wijziging van de Grondwet is het gevolg van een politieke deal tussen regeringspartij SMER (sociaal-democraten) van premier Robert Fico en oppositiepartij KDH (christen-democraten). In ruil voor de grondwetswijziging steunen de christen-democraten regeringsvoorstellen voor een hervorming van de rechtspraak waar anders geen parlementaire meerderheid voor zou zijn.

Over de deal werd door SMER en KDH in alle stilte achter gesloten deuren onderhandelt. Het parlement en de rest van de samenleving werden pas enkele uren voor de stemming geïnformeerd over het voorstel om de Grondwet te wijzigen. De grondwetswijziging werd met 102 stemmen voor en 18 tegen aangenomen in het 150 leden tellende parlement in Bratislava.

Volgens premier Fico wijst kritiek van de hand. “De grondwetswijziging veroorzaakt geen drastische veranderingen”, zegt Fico. “Er wordt enkel in de Grondwet vastgelegd, wat nu ook al in de huwelijkswetgeving staat.”

Amnesty International en ILGA-Europe hebben de invoering van de grondwetswijziging onmiddellijk bekritiseert. ILGA-Europe is vooral verontwaardigd dat mensenrechten en beginselen van gelijke behandeling zijn opgeofferd aan politiek gewin voor de korte termijn. “In plaats van leiderschap te tonen als het gaat het beschermen van de rechten van minderheden, hebben de Slowaakse politieke partijen gekozen voor een discriminerende maatregel.”

De Slowaakse Alliantie voor Gezinnen vindt dat met de grondwetswijziging ‘goede vooruitgang is geboekt’ als het gaat om ‘de bescherming van het huwelijk’. De Alliantie zamelt handtekeningen in voor een referendum over de bescherming van het traditionele gezin en een regeling die adoptie door paren van gelijk geslacht verbiedt.

Slowakije is het zevende Europese land met een Grondwet waarin expliciet staat dat het huwelijk enkel geldt voor een relatie van een man en een vrouw. De andere landen zijn: Bulgarije, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen en Polen.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!