Terug naar overzicht

Grootste demonstratie ooit voor Russische LHBT-rechten

‘De grootste demonstratie óóit voor de rechten van Russische lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s), zowel in als buiten Rusland.’ Zo betitelden de activisten Maria Kozlovskaya en Anastasia Smirnova uit Sint Petersburg de demonstratie die het COC op maandag 8 april organiseerde tegen de Russische anti-homowet.

De demonstratie, die plaatsvond tegenover het Amsterdamse Scheepvaartmuseum waar de Russische president Poetin op dat moment dineerde, trok vele duizenden bezoekers. In een buitengewoon goede sfeer protesteerden de deelnemers tegen de anti-homowet en het beleid van president Poetin. Met gekleurde vlaggen, spandoeken en kleding werd massaal gehoor gegeven aan de oproep om de regenboogkleuren te tonen.

Van de demonstratie werd verslag gedaan door tal van Nederlandse media, maar ook door de internationale pers, waaronder de New York Times, de Washington Post, persbureaus Reuters en Associated Press en diverse Russische media.

De demonstratie was bovendien live te volgen op de site van AT5. Je kunt de uitzending én de reportages die AT5 gedurende de dag maakte HIER terugzien.

Emotionele speech

Activisten Maria en Anastasia, die op uitnodiging van het COC in Nederland waren, bedankten de demonstranten voor hun overweldigende steun voor Russische LHBT’s en vertelden hoeveel deze demonstratie betekent voor de Russische LHBT-beweging. Tijdens hun emotionele speech, de finale van de demonstratie, werd onder luid gejuich een reusachtige regenboogvlag over het publiek uitgerold.

Ondertussen vond in het Scheepvaartmuseum een persconferentie plaats van premier Rutte en president Poetin. Daar verklaarde Rutte dat hij de Nederlandse zorg over homorechten in Rusland uitgebreid bij de Russische president aan de orde had gesteld. Het COC had daar meerdere malen op aangedrongen.

Geheel voorbijgaand aan de anti-homowet, stelde Poetin in een reactie dat er in Rusland ‘geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden’ zou zijn. Wel stelde de president dat de Russische bevolking al jaren afneemt, dat paren van gelijk geslacht geen kinderen kunnen krijgen en dat het dan goed is om ‘duidelijke regels’ te stellen. Daarmee suggererend dat de anti-homowet een oplossing is voor het Russische bevolkingsvraagstuk.

Rinkelend servies

Tijdens haar speech riep COC-voorzitter Tanja Ineke de aanwezigen op om zoveel kabaal te maken dat het servies tijdens het diner in het Scheepvaartmuseum op tafel zou rinkelen. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Het COC vernam uit betrouwbare bron dat het diner naar een andere zaal in het Scheepvaartmuseum is verplaatst om geluidsoverlast van de manifestatie te bepreken.

Ineke stelde dat niet LHBT’s ‘van de verkeerde kant’ zijn, maar Poetin, zijn wet, en zijn beleid. Volgens de COC-voorzitter zou Poetin ‘dat lesbische meisje, dat op school zit in een klein dorpje in Siberië, veiligheid moeten bieden, in plaats van voorlichting met een anti-homowet te verbieden.’

Ineke maakte tijdens de demonstratie bekend dat de nationale internetpetitie van het COC tegen de anti-homowet zo succesvol is, dat besloten is om die nog enige tijd voort te zetten. De petitie werd binnen enkele weken door meer dan 13 duizend mensen getekend.

Het programma werd geopend door een bevlogen speech van Joost Mallo van The Dutch LGBT Support!, mede-initiatiefnemer van de actie. Ook Amnesty Nederland directeur Eduard Nazarski sprak de menigte toe.

Er waren optredens van Yuli Minguel (X Factor Groot Brittannië), Dolly Bellefleur (die voor de gelegenheid een speciaal protestlied schreef), dj Gina en een gelegenheidstrio bestaande uit Karin Giphart, Renate Reijnders en Michelle Courtens. De presentatie was in handen van de Russisch-Kameroenese Anousha Nzume.

De anti-homowet dreigt LHBT’s in Rusland monddood te maken. LHBT’s die opkomen voor hun rechten kunnen bestraft worden, voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes.

Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet. Een eerste versie van het voorstel werd in januari aangenomen. Soortgelijke wetgeving is op lokaal niveau al van kracht in diverse Russische regio’s. Daar is een stijging van geweld tegen LHBT’s merkbaar.

[Bron: COC NL – Foto: Geert van Tol]

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?