Terug naar overzicht

Grote Kamermeerderheid voor lesbisch ouderschap

Hoewel er pas op 30 oktober a.s. gestemd wordt, bleek dinsdagavond in de Tweede Kamer al dat er een zeer grote meerderheid is voor het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap. Ook nam de Kamer diverse verbetervoorstellen van het COC over.

Alleen ChristenUnie en SGP bleken tijdens het debat tegenstander van het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven (Veiligheid & Justitie). Volgens de SGP is het voorstel ‘niet in overeenstemming met de van God gegeven ordening in het (biologisch) gezin.’

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat lesbische moeders, net als heteroseksuele vaders, hun kind straks op het gemeentehuis kunnen erkennen. Nu moet de lesbische duomoeder nog een maandenlange, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure doorlopen om de juridische band met haar kind te regelen.

Het voorstel is volgens COC-voorzitter Tanja Ineke ‘een doorbraak in de gelijkberechtiging van lesbische ouderparen en hun kinderen.’

Kamer en staatssecretaris namen tijdens het debat diverse verbetervoorstellen van het COC over, die de belangenorganisatie presenteerde in een brief aan de Kamer van 18 oktober.

Zo gaat staatssecretaris Fred Teeven – op verzoek van onder meer PvdA, VVD, GroenLinks en

aquaponics system with fish

D66 –  onderzoek doen naar een betere juridische regeling voor meeroudergezinnen. Daarbij wordt onder meer de mogelijkheid betrokken om meer dan twee volwassenen ouderlijk gezag te geven, zoals in Engeland al gebeurt. Veel lesbische paren voeden hun kind in praktijk op samen met de zaaddonor.

Ook zal Teeven onderzoeken of het mogelijk is om getrouwde heteroparen die gebruik maken van een zaaddonor in de gelegenheid te stellen om hun kind te laten erkennen door de biologische vader. Wanneer dit voorstel zou worden doorgevoerd, verdwijnt ook het laatste onderscheid tussen heteroseksuele en lesbische ouderparen.

Tenslotte wil de Kamer ook de duomoeder de mogelijkheid geven om naar de rechter te stappen wanneer er onenigheid ontstaat over het juridisch ouderschap. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert diende daartoe een wijzigingsvoorstel in dat op een Kamermeerderheid kan rekenen. Volgens het huidige voorstel kan alleen de biologische vader naar de rechter stappen.

Staatssecretaris Teeven verwacht dat het wetsvoorstel in de eerste helft van 2013 in werking zal treden.

COC Nederland zette zich de afgelopen jaren onvermoeibaar in voor verbetering van de regelgeving voor lesbische ouderparen en hun kinderen.

zp8497586rq