Terug naar overzicht

Haarlem hangt regenboogvlag halfstok tijdens bezoek Poetin

Op initiatief van GroenLinks hangt de gemeente Haarlem de regenboogvlag halfstok op maandag 8 april tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan ons land. Het is een protest tegen de invoering van een anti-homowet in Rusland.

Een van de acties is dat op maandag 8 april in heel Nederland de regenboogvlag halfstok hangt. GroenLinks-raadslid Hessel Kruisman vond dat de gemeente Haarlem daar ook aan mee moest doen. Op zijn initiatief heeft de Haarlemse gemeenteraad besloten op 8 april de regenboogvlag halfstok te hangen aan het gemeentehuis. Het voorstel kreeg de steun van alle partijen.

Maandag 8 april brengt de Russische president Vladimir Poetin een bezoek aan Nederland. Voor de LHBT-beweging is dat een aanleiding om aandacht te vragen voor een Russisch wetsvoorstel om ‘propaganda’ van homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar te stellen. Het afdrukken of het laten wapperen van de regenboogvlag wordt dan ook bij wet verboden.

GroenLinks Haarlem is blij dat de gemeente Haarlem met de protestactie aangeeft zich ernstige zorgen te maken over het anti-homobeleid in Rusland. De partij hoopt da veel andere gemeenten de oproep van de LHBT-beweging opvolgen en op maandag 8 april ook de regenboogvlag halfstok hangen.

De gemeente Amsterdam doet dat in elk geval. Het stadhuis en de kantoren van de deelraden hijsen op 8 april de regenboogvlag uit protest tegen de Russische anti-homowet.

[Bron: GroenLinks Haarlem – Foto Regenboogvlag: Benson Kua]