Terug naar overzicht

Help vandaag transmannen in Zambia!

 

25/08/2015 – UPDATE – ACTIE Geslaagd! Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep om binders te doneren voor transmannen in Zambia! In totaal ontving COC 10 binders en 250 euro aan donaties vanuit de LHBT-gemeenschap in Nederland. Met het gedoneerde bedrag konden 15 nieuwe binders aangekocht worden. Danae, de winkel voor transmode, verdubbelde dit aantal! Dankzij de vrijgevigheid van de LHBT-gemeenschap in Nederland kunnen we aan de vraag van de transmannen in Zambia voldoen en zelf een aantal partnerorganisaties in andere landen van binders voorzien. In oktober zullen COC’s Internationaal-projectmedewerkers de binders afgeven aan de transgenderorganisaties.

Transbantu, de transgenderorganisatie in Zambia, vraagt hulp van transgenders en anderen in Nederland. Op verzoek van Transbuntu start het COC een inzamelingsactie voor zogenaamde ‘binders’.

Binders zijn hesjes waarmee transmannen die daaraan behoefte hebben hun borsten kunnen weg binden. Dat maakt het makkelijker om door het leven te gaan als man. Binders zijn in Zambia nauwelijks verkrijgbaar, reden waarom Transbantu de hulp in roept van transgenders en anderen in Nederland.

Het COC wil vóór Amsterdam Pride op 1 augustus (geld voor) tenminste 20 binders inzamelen. Onderaan dit bericht lees je hoe je aan de actie kunt bijdragen met een donatie of door het insturen van je eigen gebruikte binder.

Voor een normaal leven

Binders zijn nodig ‘om een normaal leven te leiden’, zegt transman Sean (pseudoniem) van Transbantu. “We hebben ze nodig zodat mensen niet denken dat we een vrouw zijn.”

Sean kreeg in 2012 een binder van een buitenlandse vriend en vertelt hoe belangrijk dat voor hem is in een conservatief land als Zambia: “Het bespaart me al die vragen en beledigingen van de maatschappij.’ Als transman zonder binder lig je in Zambia ‘continu onder vuur”, aldus Sean.

“Mijn vrienden ervaren dit dagelijks en ik moet aanzien hoe dat gebeurt”, zegt Sean over Zambiaanse transmannen die geen binder uit het buitenland kunnen bemachtigen. In Zambia zijn binders niet te krijgen omdat transgenders in het land niet erkend worden. Daarom vraagt Sean de Nederlandse transgendergemeenschap en anderen in Nederland nu om hulp.

Sean is zelf ook toe aan een nieuwe binder: “Ik heb de mijne al zo vaak gerepareerd dat ik de tel kwijt ben. Binnenkort kan ik niet meer vrijelijk over straat omdat m’n binder het begeeft.”

Kom in actie!

Kom in actie en help Sean en zijn vrienden om een normaal leven te kunnen leiden.

  • Jouw gebruikte binder. Ben je zelf transman en toe aan nieuwe binder? Een goed moment om een nieuwe te kopen en ons je frisgewassen gebruikte exemplaar op te sturen. Wij zorgen dat ze bij Transbantu in Zambia komen. Stuur je binder vóór 1 augustus 2015 naar COC Nederland – Postbus 3836 – 1001 AP Amsterdam, o.v.v. Binders voor Zambia.
  • Donatie. Je kunt dit project ook steunen met een donatie. Voor 50 euro kunnen we een nieuwe binder kopen, maar we zijn natuurlijk blij met alle steun. Maak je donatie vóór 1 augustus over op NL84 ABNA 0518 8614 57 ten name van COC Nederland o.v.v. Binders voor Zambia.

Het COC ondersteunt Transbantu en andere LHBT-organisaties in Zambia bij de opbouw van een eigen, sterke en zelfbewuste LHBT-gemeenschap. Dat gebeurt in het kader van het Dignity, Diversity and Rights (DiDiRi)-programma.

[Bron: COC NL – Foto Binder: Danae]