Terug naar overzicht

Homofobe rapper treedt op bij bevrijdingsfestival: schandalig

COC Nederland vindt het schandalig dat de homofobe rapper Steen donderdag heeft opgetreden bij het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Het COC vraagt de organisatoren van het festival om hiervoor excuses aan te bieden.

In september 2011 tweette Steen over homo’s: ‘Ik bouw nog wel een keer een concentratiekamp om 2/3 van de scene te vergassen!’ In 2014 zei hij over gays in de rapscene: ‘Er moet eigenlijk iemand opstaan die daar weer een einde aan brengt.’ Afgelopen week (30 april jl. ) tweette Steen nog over een ‘Kk gay’ (kankerhomo).

Rapper Steen - homofobe tweet
“Het is schandalig dat zo’n homofobe rapper optreedt op het ‘vrijheidspodium’ van een Bevrijdingsfestival”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “We gaan er van uit dat het een onbedoelde fout is van de organisatie en rekenen er op dat ze daarvoor excuses aanbieden.”

Ook de regionale lidvereniging van het COC in Utrecht, COC Midden Nederland, heeft protest aangetekend tegen het optreden.

UPDATE vrijdag 6 mei, 14.00 uur – het Nationaal Comité 4 en 5 mei, partner van het Bevrijdingsfestival, heeft inmiddels geschokt gereageerd en noemt het optreden een ‘misser’.

UPDATE dinsdag 24 mei – “Het was geen gelukkige keuze, we hadden dit niet zo moeten doen”. Dat zei de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht dinsdagavond in een gesprek met COC Nederland over het optreden van de homofobe rapper Steen op 5 mei. Het festival overweegt om in 2017 activiteiten te organiseren om LHBT-emancipatie juist te bevorderen.

Het COC vroeg het Bevrijdingsfestival op 6 mei om excuses aan te bieden voor het optreden van Steen, vanwege diens vele homofobe uitspraken. Op zondag 15 mei protesteerden activist Hans Verhoeven en het COC bij de Amsterdamse Melkweg tegen een optreden van Steen.

[Bron: COC NL – Foto rapper Steen: YouTube Steen Rap Bier]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!