Terug naar overzicht

Homofobie in Oost-Europa en Centraal-Azië leidt tot meer hiv en aids

Ondanks de Russische anti-propagandawet, is het Aids Fonds toch in Moskou aanwezig met informatie en een fototentoonstelling over hiv en homoseksualiteit.  Van 23-25 maart vindt in Moskou de Oost-Europese en Centraal Aziatische Aids Conferentie plaats, mede georganiseerd door UNAIDS. Onder de deelnemers uit 50 verschillende landen zijn wetenschappers, politici, gezondheidsprofessionals, zorgverleners en activisten.

Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds: “Met onze aanwezigheid in Moskou maken we duidelijk dat we het einde van de aidsepidemie in 2030, zoals de VN voorop stelt, alleen zullen bereiken als we ons richten op het welzijn van homoseksuelen, druggebruikers en sekswerkers. De groeiende homofobie in precies dat werelddeel staat dat stevig in de weg.”

Every life matters

Het thema van de conferentie is Every life matters. Het Aids Fonds wil juist beklemtonen dat ook het leven van druggebruikers telt, en ook dat van sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. Zij worden met name getroffen door hiv. Juist in Oost-Europa en Centraal Azië blijft de hiv-epidemie groeien. In 2013 leefden er in deze regio naar schatting 1,1 miljoen mensen met hiv. In hetzelfde jaar waren er 110.000 nieuwe hiv-infecties en stierven 53.000 aan de gevolgen van aids. In Oost-Europa is het aantal aidsdiagnoses verdubbeld in de afgelopen jaren.

Stigma, discriminatie en wetgeving

Stigma, sociale uitsluiting en discriminerende wetgeving maken deze risicogroepen extra kwetsbaar voor hiv. De tentoonstelling van het Aids Fonds vertelt onder andere de verhalen van David (zie foto), een jonge homoman uit Oezbekistan die gedwongen werd zijn land te ontvluchten vanwege zijn seksuele geaardheid, en van Linara, een 42-jarige vrouw uit Kirgizië die tijdens haar zwangerschap door zorgverleners werd aangemoedigd om abortus te plegen vanwege haar druggeschiedenis.
David: “Hij bedreigde mij en zei dat ik een gevaar voor de samenleving was!
Linara: “Er was duidelijk sprake van discriminatie bij het medisch advies dat ik eerst kreeg. Bij een andere kliniek voor een second opinion liep het anders. De baby bleek kerngezond te zijn.”

Bridging the Gaps

Het Aids Fonds werkt samen met onder andere het COC, Mainline en Aids Foundation East-West in het Bridging the Gaps-programma, dat zich specifiek richt op de mensenrechten en gezondheid van deze risicogroepen. Het programma loopt sinds 2011 en wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken.

[Bron: Aids Fonds/Bridging the Gaps – Foto: Chris Bode/Aids Fonds]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!