Terug naar overzicht

Homokoppel uitgescholden en bespuugd

In Amsterdam Oost is op eerste paasdag, 12 april, een homokoppel uitgescholden en bespuugd toen ze hand in hand naar de supermarkt liepen. Het COC spreekt van een afschuwelijk incident en dringt aan op meer maatregelen tegen anti-LHBTI-geweld.

COC Amsterdam zoekt contact met de slachtoffers om hen ondersteuning aan te bieden.

UPDATE 14 APRIL 2020In Amsterdam heeft de 15-jarige jongen die afgelopen zondag een homopaar dat hand in hand liep belaagde zich aangegeven bij de politie. De verdachte is door de politie verhoord en de officier van justitie heeft besloten hem op verdenking van groepsdiscriminatie en belediging te vervolgen. Een zittingsdatum voor zijn proces is nog niet bekend.

In verband met de verdenking van een eerder gepleegd strafbaar feit, was de voorlopige hechtenis van de 15-jarige jongen op het moment van het nieuwe feit onder bepaalde voorwaarden geschorst. Omdat hij met de verdenking van het nieuwe strafbare feit de ‘schorsende voorwaarden’ heeft overtreden, is hij voorgeleid bij de raadkamer van de rechtbank. Daar is besloten de schorsing op te heffen, hij zit dus in voorlopige hechtenis voor dat eerdere strafbare feit. Die voorlopige hechtenis mag hij van de raadkamer thuis doorbrengen, in de vorm van huisarrest onder strikte voorwaarden.

Het onderzoek naar het voorval afgelopen zondag wordt door de politie verder onderzocht. De politie is nog op zoek naar een aantal andere jongens, die onder meer verdacht worden van het bespugen van het homopaar.

“Het is gewoon afschuwelijk als je wordt aangevallen om wie je bent, omdat je hand en hand loopt met je vriend”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Daar word ik net als de slachtoffers heel boos om.”

Oosenbrug wijst er op dat zo’n zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Ze wil dat de regering meer doet om anti-LHBTI-geweld aan te pakken. “Het is tijd voor minder geweld en meer veroordeelde daders”, aldus de COC-voorzitter. Ze deed die oproep ook op 9 april, in reactie op een regeringsbrief zónder nieuwe maatregelen. Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) hebben hier inmiddels Kamervragen over gesteld.

Het COC wil onder meer agenten die gespecialiseerd zijn in de aanpak van discriminatie, meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan LHBTI-acceptatie moeten worden besteed.

‘Op een gegeven moment ben je er klaar mee’

Het koppel, Fabio en Daniël, werd op zondag 12 april uitgescholden door een groep jongeren toen ze op weg waren naar de supermarkt. De mannen hebben vaker te maken met discriminatie, maar negeren dat meestal. Het stel besloot dit keer in gesprek te gaan. “Op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee”, zegt Daniël tegen de Amsterdamse zender AT5.

De sfeer werd agressiever en omstanders probeerden in te grijpen. Fabio en Daniël besloten om de politie te bellen, waarop het grootste deel van de groep ervandoor ging. Bij aankomst van de politieagenten was ook de laatste belager weg. Meerdere mensen boden aan om een getuigenverklaring af te leggen bij de politie.

De politie kon de groep niet meer vinden en vertrok. Daarna zouden twee van de belagers zijn teruggekeerd op een scooter. Ze bespuugden Fabio en reden weg. De slachtoffers hebben een deel van het conflict vastgelegd op video.

Fabio is geschokt dat hem dit juist in Amsterdam overkomt. Hij is geboren in Brazilië, ‘een land waar de president [Bolsonaro, red.] zegt dat hij liever een dode zoon dan een homoseksuele zoon heeft.’

Fabio en Daniël roepen slachtoffers van anti-LHBTI scheldpartijen en geweld op om altijd aangifte te doen. “Anders gaat de intolerantie door”, aldus Fabio. Daar sluit het COC zich geheel bij aan. Aangifte doen kan bijvoorbeeld via Roze in Blauw.

[Bron: COC NL – Foto: Facebook Fabio & Daniël]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?