Terug naar overzicht

Homonegativiteit onder jongeren daalt

Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt is sterk gedaald. Dat blijkt uit het op 20 juni verschenen onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers en Soa Aids Nederland. COC is blij met de daling, maar wijst er op dat discriminatie en geweld tegen LHBTI-jongeren volgens het onderzoek nog steeds een ernstig probleem is.

Verbetering

Ten opzichte van vijf jaar geleden is er veel verbeterd. Keurde in 2012 nog de helft van de jongens en een kwart van de meiden het af als twee jongens elkaar zoenen op straat, in 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meiden.

Discriminatie en geweld

COC Nederland is blij met de daling van homonegativiteit onder jongeren, maar maakt zich zorgen over het feit dat vooral homo- en bi-jongens nog steeds veel te maken krijgen met discriminatie en geweld.

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de vijf homo- en bi-jongens wel eens werd uitgescholden vanwege de seksuele voorkeur, een op de zes wel eens werd bedreigd en een op de negen wel eens is geschopt en geslagen. Lesbische en biseksuele meiden krijgen hier volgens de onderzoekers minder mee te maken.

Betere voorlichting is nodig

Om discriminatie tegen te gaan, pleit het COC voor betere voorlichting op school. Dankzij de belangenbehartiging van het COC is voorlichting over seksuele diversiteit sinds 2012 verplicht op alle basis- en middelbare scholen in Nederland.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt echter dat de kwaliteit van deze lessen nog veel te wensen overlaat. Om de kwaliteit te verbeteren, pleit het COC voor verplichte voorlichting op docentenacademies.

Het COC roept basis- en middelbare scholen verder op om zich aan de wet te houden en daadwerkelijk voorlichting te bieden. De Onderwijsinspectie moet daar wat het COC betreft strikter op toezien.

Seks onder je 25ste

Seks onder je 25e is een groot landelijk onderzoek naar de relationele en seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. Het onderzoek werd eerder in 2005 en 2012 gehouden.

In 2017 werd voor het eerst ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de eerste seksuele contacten van homo- en biseksuele jongeren. Er zijn op een aantal punten aanzienlijke verschillen met de eerste keer in een heterocontext.

Van de homo- en biseksuele jongens van 17 jaar en ouder had 44 procent in de afgelopen 6 maanden seks met iemand die ze via een datingapp hadden leren kennen. Bij heteroseksuele jongens is dat 6 procent. Ook laten homo- en biseksuele jongens zich vaker testen op soa en/of hiv dan heteroseksuele jongens en er wordt vaker een soa bij hen vastgesteld.

Een samenvatting van de onderzoeksresultaten is te lezen op seksonderje25e.nl.

[Bron: COC NL, Rutgers/Soa Aids Nederland – Illustraties: Rutgers]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!