Terug naar overzicht

Homo’s en lesbo’s welkom in Westlandse kerken

Via een open brief laten kerken in de Zuid-Hollandse gemeente Westland weten dat homo’s en lesbo’s welkom zijn. Aanleiding daarvoor zijn berichten dat homo’s en lesbo’s zich onveilig voelen in het Westland.

De open brief is getekend door tientallen katholieke pastores, protestantse dominees en evangelische voorgangers. Zij maken duidelijk geschrokken te zijn van de berichten, vooral omdat als oorzaak voor gevoelens van onveiligheid de ‘conservatiefchristelijke cultuur’ in het Westland genoemd wordt.

“Als christenen schrijven we deze brief niet om ons straatje schoon te vegen”, stellen de ondertekenaars van de open brief. “Want we weten dat er vaak liefdeloos en onkundig met homo’s en lesbiennes is omgegaan. Er zijn situaties waarin wel geluisterd is, maar er is niettemin veel leed veroorzaakt, ook in het Westland: verstoting uit families en kerken, eenzaamheid en soms nog erger. Dat leed valt nauwelijks te herstellen.”

Hoewel er in de kerken verschillend gedacht wordt over ‘de vraag of je homoseksualiteit kunt praktiseren’, zijn de kerken het er over eens dat ‘we geroepen zijn om waardig met elkaar om te gaan’.

Met de open brief wordt uitgesproken ‘dat we als christenen willen bijdragen aan een veilige cultuur’. “We willen een liefdevolle plek bieden aan homo’s en lesbiennes, zodat wij – samen met vele andere Westlanders – een bijdrage leveren aan een Westland waar iedereen welkom en veilig is. “

[Bron: Westlandse Kerken – open brief]
– Foto: Martijn Vellekoop (links) en Hans Mast (rechts) met de open brief – fotograaf: Thierry Schut