Terug naar overzicht

Homo’s op Bevrijdingsdag bedreigd en mishandeld

COC Friesland en COC Nederland reageren met afschuw op wéér een incident van anti-LHBT-geweld, dit keer tegen een homostel in Leeuwarden op Bevrijdingsdag. De organisaties willen maatregelen om geweld tegen LHBT’s aan te pakken en te voorkómen.

Het homostel had Bevrijdingsdag gevierd in Groningen en ging in hun woonplaats Leeuwarden nog naar een café om de dag af te sluiten. Even na middernacht werden ze na het verlaten van dat café uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’ door een groep van zeven of acht jongemannen. Een van hen reed een paar keer met zijn scooter dreigend op het stel in. Een van hen werd over zijn voet gereden en kreeg een schop.

“Fysiek kom er ik er wel overheen, maar mentaal ben ik er kapot van”, zegt het slachtoffer tegen Omroep Friesland. Hij vindt het wrang dat het juist in de nacht na Bevrijdingsdag gebeurd is, want dat is ‘een dag waarop je juist vrijheid moet vieren’.

Het slachtoffer heeft dinsdag 10 mei melding gemaakt van het voorval bij antidiscriminatiebureau Tûmba in Leeuwarden en zal vandaag ook aangifte doen bij de politie. Tûmba neemt de zaak hoog op en zal daarover vandaag ook in een al gepland overleg contact hebben met COC Friesland. Tûmba registreerde vorig jaar 187 meldingen van ‘seksueel gerichte beledigingen’. Volgens Tûmba-directeur Brenda Ottjes werd daarbij in enige tientallen gevallen ook geweld gebruikt.

COC Nederland pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een concreet actieplan om geweld tegen LHBT’s te bestrijden. De aanpak van geweld tegen LHBT’s is sinds 2015 topprioriteit van politie en justitie, maar minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) heeft hier nog geen ‘handen en voeten’ aan gegeven. Het COC bepleit een brede aanpak: van scholen die daadwerkelijk voorlichting geven over LHBT’s en Roze in Blauw-teams in heel Nederland, tot hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld.

[Bron: COC NL, COC Friesland, Leeuwarder Courant, Omroep Friesland – Foto Politie: CC-cocoparisienne]

Zie ook dit bericht uit 2015: Mishandeling om seksuele gerichtheid in Leeuwarden

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!