Terug naar overzicht

Homoseksualiteit niet meer strafbaar in Botswana

Het Hooggerechtshof van Botswana heeft geoordeeld dat de strafbaarstelling van homoseksuele handelingen in strijd is met de Grondwet. De Botswaanse LHBTI-organisatie LEGABIBO heeft in deze rechtszaak geparticipeerd en is heel blij met het vonnis. COC Nederland werkt samen met LEGABIBO en feliciteert de activisten met dit fantastische resultaat.

Het Hooggerechtshof is unaniem tot het oordeel gekomen dat de artikelen 164 en 167 in het Botswaanse Wetboek van Strafrecht discriminerend zijn en in strijd zijn met het grondwettelijk recht op privacy. Op grond van de strafwetten – ingevoerd tijdens de Britse koloniale tijd – kunnen mensen vanwege ‘tegennatuurlijke seksuele gemeenschap’ veroordeeld worden tot maximaal 7 jaar gevangenisstraf.

De drie rechters van het Hof zijn unaniem van mening dat het recht op privacy ook het recht op de keuze van een seksuele partner omvat. “Seksuele oriëntatie is geen modeverschijnsel, maar een belangrijk aspect van iemands persoonlijkheid”, zeggen de rechters. “Iedereen heeft recht op autonomie als het gaat om het uiten van zijn of haar seksuele oriëntatie.”

Blijdschap na bekendmaking vonnis van het Hooggerechtshof – Foto LEGABIBO

Volgens de rechters is de publieke afwijzing van homoseksuele handelingen in deze zaak niet relevant. “Dit gaat bovenal om fundamentele rechten, meer dan om publieke opvattingen. De menselijke waardigheid wordt geschonden, als minderheden worden gemarginaliseerd”, werd door een van de rechters opgemerkt.

De regering van Botswana moet nu beslissen of ze het oordeel van Hooggerechtshof aanvaard of daartegen in beroep gaat bij het Hof van Beroep – de hoogste rechtbank in Botswana.

COC en LEGABIBO zijn partnerorganisaties. Het COC steunt LEGABIBO bijvoorbeeld bij het ontwikkelingen van programma’s. Daarnaast heeft het COC ook specifieke ondersteuning geboden in de jarenlange juridische strijd van LEGABIBO om als vereniging geregistreerd te kunnen worden.

Wereldwijd zijn er door het besluit in Botswana nu nog 69 landen waar homoseksuele handelingen strafbaar zijn. Eind mei kwamen rechters in Kenia nog tot de conclusie dat de strafwetten tegen homoseksuele handelingen in dat land niet ongrondwettelijk zijn. In Bhutan werd op 7 juni jl. door het parlement wel een stap gezet richting afschaffing van de strafbaarstelling. Het voorstel tot afschaffing gaat nu voor een definitieve beslissing naar de Nationale Raad.

[Bron: COC NL – Foto Hooggerechtshof Botswana – publieke tribune: Caine Yougman-LEGABIBO]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?