Terug naar overzicht

Homoseksualiteit strafbaar in meerderheid Gemenebestlanden

In 41 van de 53 landen die lid zijn van het Gemenebest zijn homoseksuele handelingen strafbaar. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerd rapport Speaking Out van de Kaleidoscope Trust. Ondanks een oproep van deze stichting om deze wetten te schrappen, heben de regeringsleiders van de Gemenebestlanden die eind deze week in Sri Lanka bijeenkomen besloten om LHBT-kwesties niet op de agenda te zetten.

Wereldwijd zijn er 76 landen waar homoseksuele handelingen strafbaar zijn. “Iets meer dan de helft van die landen is lid van het Gemenebest”, zegt Kaleidoscope-woordvoerder Douglas Pretsell. “Het Gemenebest heeft daarmee een groot probleem.”

Het rapport Speaking Out – The Rights of LGBTI Citizens from across the Commonwealth  is uitgebracht door de Kaleidoscope Trust in samenwerking met LHBTI-organisaties uit de Gemenebestlanden. In het rapport worden de Gemenebestlanden aanbevolen de sodomiewetten af te schaffen, voorlichting over LHBT’s op te zetten en een debat te voeren over non-discriminatie en gelijkberechtiging op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit.

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in de onderstaande landen van het Gemenebest.

CommonwealthIllegal

De wetgeving in deze Gemenebestlanden is een overblijfsel van het Britse koloniale bestuur. Groot-Brittannië ‘exporteerde’ zijn wetgeving naar de koloniën, inclusief de Britse sodomiewet. In de meeste voormalige Britse koloniën zijn die sodomiewetten – met steun van een overwegend godsdienstige bevolking – gehandhaafd, terwijl deze wetgeving in Groot-Brittannië inmiddels is afgeschaft.

Pretsell wijst erop dat de overgrote meerderheid van deze landen homoseksuele handelingen officieel nog altijd strafbaar zijn, maar dat de sodomiewetten vrijwel nooit worden toegepast. “Het bestaan van die strafwet wordt vooral gebruikt om van staatswege te intimideren en discriminatie vanuit de samenleving te legitimeren en te negeren”.

Douglas Alexander, schaduwminister van Buitenlandse Zaken van de Labour Party, heeft premier David Cameron opgeroepen deze kwestie aan de orde te stellen tijdens de bijeenkomst van regeringsleiders van de Gemenebestlanden eind deze week in Sri Lanka.  Een woordvoerder van Downing Street heeft gezegd dat de premier en minister van Buitenlandse Zaken William Hague de mensenrechtensituatie in Sri Lanka aan de orde zullen stellen. “Het Handvest van de Gemenebest – overeengekomen door alle Gemenebestlanden – stelt uitdrukkelijk dat alle vormen van discriminatie worden afgewezen en het is belangrijk dat alle lidstaten deze waarde naleven. Dat is de boodschap die tijdens de topontmoeting in Sri Lanka zal worden overgebracht.”

Download HIER een pdf-versie van Speaking Out – The Rights of LGBTI Citizens from across the Commonwealth.

[Bron: Kaleidoscope Trust, Guardian – Illustratie: Speaking Out]