Terug naar overzicht

Homoseksuele heilssoldaten doen hun verhaal

De ervaringen van homoseksuele heilssoldaten die auteur Joël Batenburg optekende, lopen sterk uiteen. ‘Ze staan vierkant achter ons, wij horen erbij en doen aan alles mee,’ is de ervaring van twee lesbische heilssoldaten uit Amsterdam. Maar een dankdienst voor het huwelijk van twee homoseksuele heilssoldaat uit Assen werd op het laatste moment afgeblazen.

Mensen van vlees en bloed

LKP en COC achten het van groot belang dat homoseksuele heilssoldaten in de bundel zélf aan het woord komen. ‘Het Leger des Heils staat niet ondubbelzinnig achter al haar homoseksuele soldaten’, zegt Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland). ‘Juist de persoonlijke verhalen van mensen van vlees en bloed kunnen daar verandering in brengen. Het is dan ook van groot belang dat Territoriaal Commandant Van Vliet de bundel in ontvangst neemt en zo aangeeft naar hen te willen luisteren.’

Een veilige plek

‘Alle homoseksuele heilssoldaten en Legervrienden moeten zich binnen de geloofsgemeenschap van het Leger des Heils veilig kunnen voelen. Met het in ontvangst nemen van Uniform uit de kast steekt het Leger des Heils in Nederland hiervoor zijn nek uit. Dat is nog niet voldoende maar wel bijzonder moedig’, aldus Wielie Elhorst (voorzitter van het LKP en zelf oud-heilssoldaat).

Programma

De uitreiking van het eerste exemplaar van Uniform uit de kast vindt plaats in de korpszaal van het Leger des Heils in Almere. Wielie Elhorst en Vera Bergkamp overhandigen de bundel aan Territoriaal Commandant commissioner Hans van Vliet, die de leiding heeft binnen de Nederlandse afdeling van het Leger. Ook ontvangt Van Vliet een serie aanbevelingen van LKP en COC over omgaan met homoseksualiteit binnen het Leger. De dag wordt afgesloten met een besloten gesprek tussen de Legerleiding, homoseksuele heilssoldaten, LKP en COC over het bieden van een veilige plek aan homoseksuelen.