Terug naar overzicht

Hongarije neemt walgelijke anti-LHBTI wet aan

Het Hongaarse parlement nam op dinsdag 15 juni een anti-LHBTI wet aan. COC Nederland noemt het een walgelijke wet en roept minister Kaag (Buitenlandse Zaken) en de EU op om actie tegen Hongarije te ondernemen.

‘Deze wet is een walgelijke poging om LHBTI personen in Hongarije monddood te maken’, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Het is een grove mensenrechtenschending, die discriminatie van LHBTI’s legitimeert. De wet ontzegt Hongaarse LHBTI-jongeren het recht om zichzelf te zijn; ze komen er alleen voor te staan en dat is hartverscheurend. We willen dat de Nederlandse regering en de EU direct actie tegen Hongarije ondernemen.’

Het COC roept minister Kaag op om de Hongaarse wet te veroordelen en de Hongaarse autoriteiten er op aan te spreken. De belangenorganisatie wil ook dat de EU actie tegen Hongarije onderneemt wegens deze schending van de mensenrechten en de rechtsstaat. EU ministers komen binnenkort in Luxemburg bijeen om over de situatie van de rechtsstaat in Hongarije te spreken.

Net als de Russische anti-LHBTI wet uit 2013, verbiedt de Hongaarse wet het verstrekken van informatie over LHBTI personen aan mensen onder de achttien jaar. Omdat jongeren in principe van alle publieke informatie kennis kunnen nemen, verbiedt de wet zo in feite alle informatie over LHBTI’s en maakt de regenbooggemeenschap zo monddood.

Ook het ondersteunen van LHBTI-jongeren en het geven van voorlichting over LHBTI’s wordt door de Hongaarse wet in feite onmogelijk gemaakt. Daardoor komen LHBTI-jongeren in Hongarije er alleen voor te staan. Ook is het aannemelijk dat geweld en discriminatie van LHBTI personen toeneemt, zoals ook gebeurde in Rusland nadat de anti-LHBTI wet daar in 2013 werd aangenomen. Mensen voelden zich door die wet gelegitimeerd om LHBTI personen te discrimineren en aan te vallen.

De Hongaarse wet verbiedt onder meer het aanbieden van informatie aan jongeren over homoseksualiteit en transgender zijn. Die informatie zou volgens de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán’s (foto) ‘schadelijk’ zijn voor jongeren en zou leiden tot ‘verwarring’ over hun ‘morele waarden’.

De nieuwe wet kan er toe leiden dat TV-series en films waar een LHBTI-karakter of zelfs een regenboogvlag in voorkomt, worden verboden. Ook reclames die solidairiteit uitdrukken met LHBTI-mensen vallen onder het verbod. Hongaarse politici riepen om die reden eerder al op tot een boycot van een Coca Cola campagne met paren van gelijk geslacht. Verder mogen door de wet alleen nog organisaties met een speciale vergunning seksuele voorlichting op scholen geven.    

De Hongaarse regering heeft het al langer gemunt op LHBTI-personen. Zo maakte het land erkenning van de genderidentiteit van transgender personen én adoptie door paren van gelijk geslacht in 2020 in feite onmogelijk.

De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dunja Mijatović, heeft de wet al veroordeeld. Volgens haar is het een grove schending van de rechten en identiteiten van LHBTI-mensen, en is het bovendien een schending van internationale en Europese mensenrechtenverdragen.

[Bron: COC NL– Foto Viktor Orban: CC-US State Department]