Terug naar overzicht

Hoofdcommissaris ‘voor alle Amsterdammers’

Pieter-Jaap Aalbersberg  heeft een christelijke geloofsovertuiging en wil er als Amsterdams hoofdcommissaris zijn ‘voor alle Amsterdammers’. Dat zegt Aalbersberg dit weekend in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Over agenten die meevaren tijdens de Canal Parade, Roze in Blauw en bidden voor het eten.

In zijn persoonlijke relatie tot mensen probeert Aalbersberg te handelen vanuit zijn geloofsovertuiging, maar hij weet dat hij ‘als christen niet beter of unieker’ is dan een ander en dat ‘misdrijven ook in kerkelijke kring voorkomen’.

“Ik ben politiechef voor alle Amsterdammers. Waar ze ook vandaan komen, wie ze ook zijn”, zegt Aalbersberg. Hij vindt ook dat de politie een afspiegeling van de seculiere maatschappij moet zijn en dat daar ‘alle schakeringen van de samenleving’ terug te vinden moeten zijn.

De diversiteit in het politiekorps is volgens Aalbersberg niet vanzelfsprekend. “We moeten met elkaar alert zijn als het gaat om een gelijkwaardige behandeling van collega’s”, zegt Aalbersberg. “Als er een grap gemaakt wordt over een moslim of een homoseksuele collega grijp ik in”. Omdat je volgens Aalbersberg binnen de politie een machocultuur krijgt, als je niet uitkijkt.

Daarom hecht de hoofdcommissaris ook aan de diversiteitsnetwerken binnen het korps, zoals bijvoorbeeld Roze in Blauw. Die netwerken signaleren zaken die op de werkvloer spelen en rapporteren die aan de hoofdcommissaris. “Ik ben blij met Roze in Blauw, het netwerk van homoseksuele agenten in Amsterdam’, beklemtoont hij. “Dat netwerk staat in verbinding met de homoseksuelen in Amsterdam’.

Het beeld van Amsterdam als ‘Sodom en Gomorra’ dat bij veel orthodoxe christenen leeft, vindt Aalbersberg ‘nonsens’. Amsterdam is volgens Aalbersberg ‘een stad van gelijkwaardigheid’. “Artikel 1 van de Grondwet staat als het goed is op ons voorhoofd geschreven”.

Aalbersberg heeft er daarom ook ‘geen moeite mee’ als agenten in uniform meevaren in de Canal Parade tijdens de Amstedam Gay Pride. “Het is voor mijn geen thema. Op zo’n feest sta ik voor de veiligheid van 100.000 mensenn op de grachten”.

Pieter-Jaap Aalbersberg is sinds 2011 hoofdcommissaris van Amsterdam. Hij groeide op in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet, kreeg een gereformeerd synodale opvoeding, ging naar de school met de bijbel en was in zijn puberjaren actief bij Youth for Christ. Daar heeft hij zijn ‘eigen keuze voor het christendom’ gemaakt, waarvan de kerndoelen zijn ‘liefde en de zorg voor het zwakke’.

[Zie het volledige interview in: Reformatorisch Dagblad – Foto Pieter-Jaap Aalbersberg: RD-Anton Dommerholt]