Terug naar overzicht

Hoop voor LHBT-asielzoekers Oeganda

Er gloort hoop voor LHBT-asielzoekers uit Oeganda nadat de Tweede Kamer dinsdag stemde voor een motie van D66-Kamerlid Gerard Schouw. COC Nederland pleitte vorige week voor een betere bescherming van LHBT-asielzoekers uit het Afrikaanse land, nu daar een anti-homowet dreigt te worden aangenomen. Het COC spreekt van een ‘belangrijke stap’.

In de motie erkent de Tweede Kamer dat de situatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Oeganda zeer ernstig is en dat die de laatste tijd verslechtert. Daarbij wordt verwezen naar de ‘anti-homowet’ die het Oegandese parlement binnenkort zal behandelen.

Volgens de Kamer is het niet verantwoord om LHBT's uit te zetten naar Oeganda zolang niet duidelijk is aan welke veiligheidsrisico's zij worden blootgesteld. Als de anti-homowet daadwerkelijk wordt ingevoerd, wil de Kamer direct duidelijkheid van staatssecretaris Teeven (Asiel) over een uitzetstop voor LHBT-asielzoekers naar het Afrikaanse land.

Het COC organiseerde op woensdag 28 november een demonstratie tegen de beruchte anti-homowet. COC-bestuurslid Eunice den Hoedt riep bij die gelegenheid op om asiel te verlenen aan Oegandese LHBT’s die naar Nederl

ways to jump higher

and zijn gevlucht. Volgens Den Hoedt is het besluit van de Kamer ‘een belangrijke stap voor LHBT’s uit Oeganda die in Nederland een veilig heenkomen zoeken.’    

Het COC heeft momenteel contact met circa tien LHBT’s uit Oeganda die asiel in Nederland hebben aangevraagd.

In het Afrikaanse land is een hetze gaande tegen LHBT’s. In kranten worden namen en foto’s van veronderstelde homoseksuelen gepubliceerd met de oproep om hen te doden. In 2011 werd David Kato, voorman van de Oegandese LHBT-beweging, in zijn huis net buiten de Oegandese hoofdstad Kampala vermoord.

In januari 2011 vroeg het COC de regering voor het eerst om asiel voor LHBT-asielzoekers uit Oeganda. De belangenorganisatie pleitte de afgelopen jaren met succes voor asiel voor LHBT-asielzoekers uit Irak en Iran.

Teken ook de petitie tegen de Oegandese anti-homowet op www.allout.org
Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?

[Bron: COC NL]

zp8497586rq