Terug naar overzicht

HRW: vervolging LHBTI’s in Tsjetsjenië is ‘systematisch’ en ‘ongekend’

De vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië is ‘systematisch’ en ‘ongekend’. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een zojuist verschenen rapport. Daarin wordt de vervolging van LHBTI’s in de Russische republiek nauwgezet gedocumenteerd.

Het HRW-rapport They Have Long Arms and They Can Find Me – Anti-Gay Purge by Local Authorities in Russia’s Chechen Republic documenteert de gewelddadige vervolging en de reactie van de Tsjetsjeense en Russische regering. Het rapport is gebaseerd op interviews met de slachtoffers van de vervolging, journalisten die daar onderzoek naar hebben gedaan en over gepubliceerd hebben en vertegenwoordigers van Russian LGBT Network, de organisatie die opvang aan de Tsjetsjeense slachtoffers biedt

Het rapport wordt afgerond met een serie aanbevelingen, gericht aan de Russische president Vladimir Poetin en de Russische regering. Zij worden o.a. opgeroepen de vervolging krachtig te veroordelen en de slachtoffers anonimiteit en bescherming te bieden, zodat zij het zullen aandurven om mee te werken aan een onderzoek naar de gebeurtenissen. Verder wordt aangedrongen op het sluiten van de geheime Tsjetsjeense detentiekampen waar de vervolgden in opgesloten worden, het voor het gerecht brengen van de daders van de vervolging en het beschermen van journalisten die over de vervolging publiceren.

In het rapport wordt vastgesteld dat de slachtoffers op dit moment niet veilig zijn in Rusland. Ook daar kunnen ze namelijk opgespoord worden de Tsjetsjeense autoriteiten en familie- en clanleden. HRW roept landen daarom op om de slachtoffers van de Tsjetsjeense LHBTI-vervolging op te nemen en een veilig onderkomen te bieden.

COC Nederland drong eerder met succes aan op veroordeling van de vervolging in Tsjetsjenië door o.a. de Nederlandse regering en de Equal Rights Coalition. Ook dringt het COC aan op een aanpassing van het Nederlandse asielbeleid; het zou voor LHBTI’s uit Tsjetsjenië eenvoudiger moeten worden om hier asiel te krijgen.

[Bron/Illustraties: Human Rights Watch]