Terug naar overzicht

Internationale huwelijksaktes voor echtparen van gelijk geslacht geregeld

Met ingang van 1 oktober a.s. kunnen echtparen van gelijk geslacht bij alle gemeenten een internationale meertalige huwelijksakte aanvragen waarop staat dat zij getrouwd zijn met een partner van gelijk geslacht. Dat was tot dusver niet mogelijk.

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft naar aanleiding van een klacht van een echtpaar deze onwenselijke situatie onder de aandacht gebracht van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Een kwestie die ook door COC-voorzitter Tanja Ineke is aangekaard bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Achtergrond

Twee getrouwde mannen hebben zich gevestigd in Spanje. Om hun huwelijk bij de Spaanse autoriteiten te laten registreren, hebben ze een uittreksel van hun huwelijksakte in het Spaans nodig van de gemeente Bergen op Zoom waar zij in december 2005 zijn getrouwd. Het gevraagde uittreksel ontvangen ze, maar daarop staat dat ze man en vrouw zijn. Volgens de gemeente biedt het standaard formulier alleen de mogelijkheid om de combinatie man/vrouw aan te geven.

Uit onderzoek van de Nationale Ombudsman blijkt dat gemeenten, volgens de Europese afspraken dit standaardformulier moeten gebruiken en niet zelf de combinatie man/vrouw mag wijzigen in de combinatie man/man of vrouw/vrouw.

In reactie op vragen van de Nationale Ombudsman laat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie weten dat de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVvB) een uniform model heeft gemaakt dat gemeenten kunnen gebruiken als meertalig internationaal uittreksel voor alle huwelijken, dus ook voor partners van gelijk geslacht.

Met ingang van 1 oktober aanstaande gaan alle gemeenten in Nederland dit formulier gebruiken. De Nationale Ombudsman heeft met instemming kennis genomen van de reactie van de staatssecretaris.

[Bron: Nationale Ombudsman – Foto Alex Brenninkmeijer: CC-Sebastiaan ter Burg]