Terug naar overzicht

Jeugdleider Front National pleit voor Franse anti-homowet

Julien Rochedy – de 25-jarige jeugdleider van het Front National – heeft in een radioprogramma gepleit voor de invoering in Frankrijk van een anti-homowet naar Russisch model. Hij noemt berichten over toenemend geweld tegen LHBT’s in Rusland ‘complete onzin’.

Julien Rochedy geldt als een rijzende ster binnen zijn partij, omdat hij vooral stemmen weet te trekken onder jonge kiezers. Hij is ‘directeur de Front National de la Jeunesse’, behoort tot de inner circle van FN-partijleider Marine Le Pen en is in de komende gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor zijn partij in Montélimar.

In het kader van die lokale verkiezingen nam Rochedy deel aan een verkiezingsprogramma dat uitgezonden werd door Sud Radio. In dat programma zegt Rochedy dat hij voorstander is van Franse wetgeving om ‘homoseksuele propaganda’ op scholen te verbieden. De Russische anti-homowet ziet Rochedy daarbij als voorbeeld.

“Wat ik van die wet weet, is dat daarmee LHBT-propaganda op scholen verboden wordt. Dat is hun prioriteit – en ja, daar zie ik wel wat in”, zegt Rochedy. De FN-politicus gaat zelfs nog verder, want hij wil die wet ook laten gelden in de publieke ruimte. Wat trouwens ook in Rusland het geval is.

Als Rochedy wordt gewezen op het toenemende geweld tegen LHBT’s in Rusland, wordt dat door hem van de hand gewezen. Berichten dat LHBT’s in Rusland zelfs vermoord worden, noemt Rochedy ‘complete onzin’ en ‘trucs’ van de LHBT-beweging om internationale steun te krijgen voor hun zaak.

Het Front National was vorig jaar tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht en is ook geen voorstander van pride-demonstraties. Die zijn volgens Marine Le Pen ‘in het algemeen provocatief tegen anderen, vooral katholieken’.

UPDATE – 12 januari 2014 – Ondertussen probeert FN-kopstuk Bruno Clavet zijn partijgenoot in bescherming te nemen. In een tweet stelt Clavet dat de Russische anti-homowet niet tegen homo’s, maar tegen homopropaganda gericht is. Hij voegt daaraan toe dat je voor vervolging van LHBT’s vooral moet kijken naar het Midden-Oosten. Op de kritiek die daarop op twitter volgt reageert Clavet dat dit soort wetgeving geen bedreiging voor homo’s is – zij hoeven zich niet te verschuilen, omdat het enkel gaat om de bescherming van minderjarigen tegen homopropaganda. Rochedy dankt zijn ‘kameraad’ Clavet voor zijn verdediging tegen de ‘hysterische’ kritiek op zijn uitspraken.

[Bron: Le Nouvel Observateur – Foto Julien Rochedy: CC-Gauthier Bouchet]