Terug naar overzicht

Jubileumpenning Amsterdam voor COC Nederland

COC Nederland heeft de Jubileumpenning van de stad Amsterdam ontvangen, vanwege de niet aflatende inzet voor gelijke rechten en acceptatie van seksuele diversiteit. Wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit) heeft de penning overhandigd aan COC-voorzitter Tanja Ineke. Dat gebeurde tijdens de viering van het 70-jarig bestaan en de opening van COC’s Shakespeare Club in het Amsterdam Museum. Het COC is de grootste en oudste LHBT-belangenorganisatie ter wereld en krijgt de penning op de eerste dag van EuroPride.

Wethouder Kukenheim: “Het COC heeft een glorieuze emancipatiestrijd weten te ontketenen voor gelijke rechten en acceptatie van seksuele diversiteit. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en kunnen houden van wie hij of zij wil. Als hoofdstad nemen we dit recht bijzonder serieus. Samen met het COC zetten we ons in om dit waar te maken in Amsterdam, in Nederland en de rest van de wereld. Er isnog veel te doen; we zijn er nog lang niet. Daarom is het werk van het COC nog steeds ontzettend actueel en belangrijk”.

COC Nederland bestaat dit jaar 70 jaar. De organisatie werd in 1946 in Amsterdam opgericht onder de naam Shakespeareclub en is daarmee waarschijnlijk de oudste nog bestaande LHBTI-belangenorganisatie ter wereld. In 1949 werd de Shakespeareclub omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspanningscentrum, oftewel het COC. COC Nederland heeft volgens de gemeente Amsterdam een bijzondere staat van dienst als het aankomt op inzet voor de LHBTI-gemeenschap.

WhatsApp-Image-20160723

Wethouder Kukenheim stelde tijdens de uitreiking dat de organisatie een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het openstellen van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht en het beperken van de verplichte geslachtsregistratie in de gemeente Amsterdam. Ook heeft de organisatie succesvol campagne gevoerd om voorlichting over LHBTI’s wettelijk vast te leggen in het curriculum van scholen. Ondanks deze wapenfeiten blijft het ook vandaag de dag nog van groot belang om de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse conditie te blijven bevorderen, zo stelde Kukenheim tijdens de uitreiking. Het COC draagt hier volgens de wethouder als partner van de Nederlandse overheid zowel op nationaal als internationaal gebied aan bij.

Shakespeare Club tijdens EuroPride

Tijdens de EuroPride keert COC’s Shakespeare Club weer tijdelijk terug, dit keer op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Iedereen is welkom voor cultuur, muziek en om andere Pride-bezoekers te ontmoeten. Zie www.shakespeareclub.nl

 

[Bron: Gemeente Amsterdam Foto’s: Jan-Willem de Bruin/Philip Tijsma voor COC Nederland]