Terug naar overzicht

Kabinet gaat aan de slag met paspoort zonder geslachtsaanduiding

Het kabinet gaat aan de slag met een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Dat liet de woordvoerder van verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (BZK) vrijdagmiddag weten aan COC Nederland. NNID, TNN en COC hadden het kabinet hier vrijdagochtend toe opgeroepen.

“Het kabinet gaat aan de slag met een wijziging van de wet”, zo luidde de boodschap van de staatssecretaris op vrijdagmiddag 19 oktober.

NNID, TNN en COC zijn positief over de toezegging. De organisaties roepen staatssecretaris Knops op om nu snel een wetsvoorstel te presenteren.

Vrijdagmiddag kreeg Leonne Zeegers uit Breda als eerste volwassen Nederlander een paspoort zonder geslachtsaanduiding. De V in Leonne’s paspoort werd vervangen door een X.

Leonne toont haar nieuwe paspoort met X aan de pers

NNID, TNN en COC spraken van ‘een persoonlijke overwinning voor Leonne’ en ‘een wake up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiĆ«le documenten te schrappen.’

Daartoe bereidt Knops nu een wetswijziging voor. Het past in de tijdgeest, aldus de staatssecretaris. Hij wijst op de rechterlijke uitspraak die Leonne’s paspoort mogelijk maakte en op het feit dat in het regeerakkoord stappen in de richting van afschaffing van verplichte geslachtsregistratie zijn afgesproken. Ook in COC’s Regenboog Stembusakkoord beloofden acht partijen vorig jaar om verplichte geslachtsregistratie zo veel mogelijk af te schaffen.

Volgens NNID, TNN en COC is schrappen van verplichte geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiĆ«le documenten onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat ‘wa er in je ondergoed zit’. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

Bron: COC NL – Foto staatssecretaris Knops: Rijksoverheid.nl – Foto Leonne: Saskia de Jong-NNID]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?