Terug naar overzicht

Kabinet neemt maatregelen tegen Oeganda

Het kabinet neemt maatregelen tegen Oeganda nu president Yoweri Museveni de anti-homowet heeft ondertekend. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de hulp van Nederland aan de Oegandese overheid opgeschort.

Jaarlijks gaat er ongeveer 23 miljoen euro naar Oeganda; daarvan gaat 7 miljoen euro naar een fonds om de justitiƫle sector (onder meer mensenrechtentraining voor politie, scholing voor gevangenen en het opzetten van interne inspectiediensten). Die 7 miljoen wordt nu stopgezet. Wel blijft gewoon geld gaan naar onder meer initiatieven om de mensenrechten te verbeteren en voedselprojecten van maatschappelijke organisaties in Oeganda, aldus Ploumen.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is er zeer teleurgesteld over dat de president toch zijn handtekening heeft gezet. ‘Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Oeganda’, aldus Timmermans.

De Nederlandse ambassade in Kampala staat in nauw contact met de LHBT-gemeenschap in Oeganda, mede om te bezien op welke wijze zij die het best kan ondersteunen.

Voor Nederland is de wet om een aantal redenen niet acceptabel. Zo stemt deze niet overeen met internationale mensenrechtenverdragen waarvoor ook Oeganda heeft getekend. Acceptatie van de anti-homowet heeft dan ook consequenties voor de Nederlandse relatie met de Oegandese overheid, aldus Timmermans. Ook zal hij voorstellen doen internationaal maatregelen te treffen, bijvoorbeeld in Europees verband.

Met deze maatregel komt het kabinet tegemoet aan een oproep van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP om snel met een reactie op het van kracht worden van de Oegandese anti-homowet te komen. ChristenUnie en D66 hebben ook duidelijk gemaakt dat ze willen dat de Nederlandse hulp aan de Oegandese overheid direct wordt gestopt. “Stille diplomatie heeft niet gewerkt, het is nu tijd voor een krachtig signaal tegen deze afschuwelijke wet. Maar het zou wel goed zijn als dat geld zou worden ingezet voor locale projecten om de mensenrechten te verbeteren.'”, aldus D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tegenover het ANP.

[Bron/Foto minister Ploumen: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!