Terug naar overzicht

Kamer wil onderzoek naar situatie Cubaanse LHBTI’s

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) onderzoek gaat doen naar de situatie van LHBTI’s op Cuba. Daarmee geeft de Kamer gehoor aan de oproep van het COC, LGBT Asylum Support en Cubaanse activisten om in actie te komen voor Cubaanse LHBTI-asielzoekers.

Volgens het COC is de situatie voor LHBTI’s in het Midden-Amerikaanse land nog steeds ronduit slecht. De laatste tijd vroegen relatief veel Cubanen asiel in Nederland, waaronder ook vrij veel LHBTI’s. Ondanks de slechte situatie in het land, wees de IND tot nu toe alle asielaanvragen van Cubaanse LHBTI’s af.

Op voorstel van de Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Maarten Groothuizen (D66) wil de Kamer nu dat staatssecretaris Harbers een thematisch ambtsbericht laat schrijven over de situatie van LHBTI’s op Cuba. Dat is een gedegen onderzoek naar de situatie ter plekke. Ambtsberichten worden gebruikt om te beoordelen of vluchtelingen recht hebben op asiel in Nederland.

Het COC wil dat er in elk geval geen LHBTI’s naar Cuba worden uitgezet voordat het ambtsbericht verschijnt. Anders bestaat het risico dat mensen worden uitgezet op grond van verkeerde informatie.

COC Nederlands schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer en aan staatssecretaris Harbers dat LHBTI’s op Cuba worden vervolgd, onderdrukt, bedreigd, mishandeld en dat hun leven gevaar loopt. Daarom wil het COC dat het eenvoudiger wordt voor LHBTI’s uit het Midden-Amerikaanse land om in Nederland asiel te krijgen.

De Cubaanse politie valt LHBTI’s lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI’s mee te bestraffen en de politie biedt LHBTI’s in praktijk vaak geen bescherming. Ook is er sprake van vervolging door medeburgers. Transvrouwen worden bijzonder vaak lastiggevallen door de politie en medeburgers. Vooral LHBTI’s die zich niet willen aansluiten bij CENESEX, de organisatie van presidentsdochter Mariela Castro, ondervinden grote problemen.

Cubaanse LHBTI-asielzoekers en LGBT Asylum Support demonstreerden op 11 april bij de Tweede Kamer en boden een Zwartboek aan.

[Bron: COC NL – Foto Vlaggen Cuba en Regenboog: Facebook-LGBT Asylum Support]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?