Terug naar overzicht

Kameropera over homovervolging op avond Dodenherdenking

Nationale Opera & Ballet staat op de avond van de Nationale Dodenherdenking stil bij de Tweede Wereldoorlog met een speciaal programma rondom de vervolging van homoseksuelen door de Nazi’s. Op 4 mei wordt in het kader van Theater na de Dam de kameropera For a Look or a Touch (2007) van componist Jake Heggie en librettist Gene Scheer uitgevoerd.

For a Look or a Touch (2007) is een deel uit Out of Darkness, drie eenakters over vervolging tijdens de Holocaust. Dit eerste deel verhaalt van de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het stuk blikt een homoseksuele man terug op de Holocaust en zijn geliefde die hij in een concentratiekamp verloor.

Schrijver Gene Scheer baseerde zijn libretto op het dagboek van Manfred Lewin, een homoseksuele Jood die in 1942 met zijn familie werd omgebracht in Auschwitz. Het dagboek behandelt de herinnering aan de liefde tussen Manfred en Gad Beck gedurende de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Gad overleefde de oorlog overigens en heeft de première van het stuk nog net mee mogen maken. In Scheer’s libretto verschijnt Manfred (bariton) als een geest voor Gad (acteur) om hem te herinneren aan vervlogen tijden.

THEATER na de DAM – FOR a LOOK or a TOUCH – Jake Heggie/Gene Scheer

Cast: Alexander Oliver (acteur) en Bryan Jolly (bariton)

Muzikaal ensemble:

  • klarinet: Levan Tskhadadze
  • piano: Maurice Lammerts van Bueren
  • fluit: Ilonka Kolthof
  • viool: Maria-Paula Majoor
  • cello: Mick Stirling

Regie: Wim Trompert

Datum: donderdag 4 mei 2017 – aanvang 21.00 uur

Locatie: Nationale Opera & Ballet – Amstel 3 te Amsterdam

Entree: € 10,-  kaarten zijn te koop bij het theater.

Van Out of Darkness (met For a Look or a Touch) is op Naxos een opname verschenen in de serie Music of Remembrance.

[Bron/Foto: Nationale Opera en Ballet]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!