Terug naar overzicht

Kamervragen na Winq-onderzoek naar LHBT-asielzoekers

LHBT-asielzoekers voelen zich niet beschermd door COA-personeel. Ze zeggen dat ze door medebewoners worden bedreigd, geslagen en aangerand, maar door sommige opvangmedewerkers aan hun lot worden overgelaten of zelfs worden tegengewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van Winq. Het tijdschrift mocht aangiftes inzien en sprak met een groot aantal betrokkenen. “Ze dwongen mij om geen aangifte te doen.” GroenLinks gaat Kamervragen stellen.

Winq bracht onder meer het verhaal van Vano in kaart, waarover Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) vragen gaat stellen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie. Vano vluchtte vanwege anti-homogeweld naar Nederland, maar ook hier voelt hij zich helemaal niet veilig.

“Klaag niet”

In twee asielzoekerscentra werd Vano naar eigen zeggen slachtoffer van bedreiging, discriminatie en geweld. Het is eind 2015 als hij door een kamergenoot meermalen wordt uitgemaakt voor “vuile flikker” en door hem wordt mishandeld. Vano klaagt bij medewerkers van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), maar die ondernemen geen actie. Van een beveiliger krijgt Vano te horen dat hij niet moet klagen en dat hij het azc maar beter kan verlaten als hij het niet leuk vindt. Een andere keer zegt een COA-medewerker tegen Vano dat hij geen aangifte mag doen. Anders moet je asielprocedure helemaal opnieuw, waarschuwt hij. Vano heeft aangifte gedaan van bedreiging, discriminatie, mishandeling en van dwang door een COA-medewerker.

Vano’s verhaal is niet uniek, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support: “Sinds november 2015 hebben we meldingen ontvangen van vijftig LHBT-asielzoekers die niet veilig zijn.” Ook een aantal LHBT’s in de noodopvang in Alphen aan den Rijn zou zijn afgeraden om aangifte te doen van discriminatie en bedreiging. Bij het COC meldden zich sinds oktober vijftien LHBT-asielzoekers met klachten over onveiligheid in de opvang. Beide belangenorganisaties hebben kritiek op het COA. “Sommige COA-medewerkers doen hun best, maar anderen verzaken”, zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma. Hij geeft het voorbeeld van een homo-asielzoeker die werd gepest en zich daarom meldde bij een COA-medewerker. Hij moest maar een thicker skin ontwikkelen, kreeg hij te horen. Het COC ontvangt vaker dit soort klachten.

Kamervragen

“Ik schrik ervan dat Vano door COA-medewerkers is tegengewerkt”, laat Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) weten. “Zulke mensen horen niet bij het COA te werken.” Voortman gaat Kamervragen stellen aan staatssecretaris Dijkhoff: “Ik wil van hem een reactie op Vano’s relaas en wil weten of hij bereid is maatregelen tegen deze medewerkers te nemen.” Ook SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zal Dijkhoff op het Winq-artikel wijzen. Het COA wil niet op Vano’s verhaal reageren, maar laat wel weten dat discriminatie binnen de opvang niet wordt getolereerd.

Een voorpublicatie van het onderzoeksartikel van freelance journalist Maarten Dallinga is HIER te lezen. Het uitgebreide artikel verschijnt in de komende editie van Winq (26 februari).

[Bron: Winq – Foto LHBT-asielzoekers Alphen: LGBT Asylum Support]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!