Terug naar overzicht

Kandidaat-Eurocommissaris spreekt zich uit voor LHBTI-beleid

Vera Jourova, de Tsjechische kandidaat om Eurocommissaris te worden voor Justitie, Consumentenrechten en Gendergelijkheid, heeft zich duidelijk uitgesproken voor LHBTI*-emancipatiebeleid. Jourova deed dat op woensdag 1 oktober in het Europees Parlement tijdens de hoorzitting over haar kandidatuur.

Jourova zou als Eurocommissaris een portefeuille krijgen met voor LHBTI’s belangrijke beleidsonderdelen, zoals het invoeren van een Europese richtlijn om een einde te maken aan discriminatie, onder meer op grond van seksuele gerichtheid. Het Europees Parlement heeft al meermaals resoluties aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen deze richtlijn in te voeren, maar dat is op heden nooit gebeurd.

Jourova maakte de Europarlementariërs duidelijk dat zij van de invoering van deze anti-discriminatierichtlijn een prioriteit zal maken. Daarnaast wil Jourova ook Europese campagnes financieren om de sociale acceptatie van LHBTI’s te helpen vergroten.

Verder heeft het Europees Parlement eerder dit jaar een zogenaamde EU LHBTI Routekaart aangenomen, waarin een groot aantal beleidsterreinen worden genoemd die een einde moeten maken aan homofobie en discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit. In die EU Routekaart wordt ook voor het eerst beleid ten gunste van mensen met een intersekse-conditie genoemd. Verder gaat het bijvoorbeeld om het in de hele EU erkennen van de huwelijken van paren van gelijk geslacht en van zogenaamde roze gezinnen.

Daarover heeft Jourova gezegd dat ze voor de implementatie daarvan een ‘concreet actieplan’ wil ontwikkelen in samenspraak met de EU-lidstaten. Ze gaat daarvoor samenwerken met de Nederlandse kandidaat-Eurocommissaris Frans Timmermans. Die zal verantwoordelijk worden voor het bewaken en bevorderen van fundamentele rechten en deed daarover in zijn hoorzitting bij het Europees Parlement een aantal duidelijke uitspraken – ook als het gaat om de positie van LHBTI’s.

COC Nederland is hoopvol gestemd door de toezeggingen van Jourova en ziet uit met haar (en Timmermans) samen te werken om de LHBTI-emancipatie in de Europese Unie te bevorderen. “Wij zullen zowel Jourova als Timmermans aan hun uitspraken herinneren als dat nodig is”, zegt COC-buitenlandmedewerker Joyce Hamilton.

COC Nederland organiseerde eerder dit jaar een Europees Verkiezingsdebat waarbij een groot aantal partijen ook een zogenaamde Roze Pledge tekenden met verkiezingsbeloften voor het bevorderen van LHBTI-emancipatie. Het COC werkt op Europees niveau samen met ILGA-Europe, de koepelorganisatie van Europese LHBT-organisaties.

* LHBTI = lesbische vrouwen, homoseksuelen mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie

[Bron: COC NL – Foto Vera Jourova: CC-EPP Group]