Terug naar overzicht

Kandidaten Roze Lieverdje bekend – publieksstemming geopend!

Döne Fil, Irene Hemelaar, Lady Galore en Wielie Elhorst zijn de kandidaten voor Het Roze Lieverdje 2014. Het is nu aan de Amsterdammers om via een internetstemming te bepalen  wie hun favoriet is. Vanaf vandaag kan gestemd worden via internet.

Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs die door GroenLinks Amsterdam wordt uitgereikt aan een Amsterdammer (m/v) die zijn/haar sporen verdiend heeft in de strijd voor de LHBT-emancipatie in Amsterdam. De jury van het Roze Lieverdje kiest een voordracht waarop via het internet gestemd kan worden. De jury dit jaar bestaat uit Simion Blom (voorzitter), Juul van Hoof, Mathieu Heemelaar, Tania Barkhuis, Rocco Piers en Servaz van Berkum.

Het Roze Lieverdje wordt op Valentijnsdag (14 februari) uitgereikt op het Spui, aan de voet van zijn grote broer.

De kandidaten voor het Roze Lieverdje zijn (in alfabetische volgorde op voornaam):

DÖNE FIL
Vanwege haar persoonlijke moed in de vele publiciteit over haarzelf en de Turkse LHBT-emancipatie, niet alleen door het mede organiseren van de Turkse boot op de Amsterdam Gay Pride Canal Parade in 2012, maar ook al haar andere werk in de Dialoog over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek alsmede binnen Respect2love en het meehelpen aan feesten voor jonge lesbiennes. Als openlijk lesbische moslima is ze een rolmodel en geeft anderen ook geweldige steun. “Be all you can be”.

IRENE HEMELAAR
Zingt, schrijft, praat, produceert en beklimt de roze barricaden. Ze organiseert meezingdagen in lesbisch café Saarein. Is verdienstelijk geweest voor LBT-vrouwen als initiatiefneemster, voormalig voorzitter en directeur van Stichting Ondersteboven. Ze doet nu geweldig werk als directeur voor de Amsterdam Gay Pride.  Haar grootste droom kwam uit toen ze samen met Willeke Alberti mocht zingen op het Rembrandtplein. Wist recentelijk ook de Europride 2016 naar Amsterdam te halen. Tomeloze energie, baanbrekend voor de LHBT-beweging. Haar motto: verbinden en inclusiviteit.

LADY GALORE
Heeft een jonger en bruisend uitgaansleven helpen ontstaan waarin dragqueens en travestieten in de publieke ruimte zichtbaar durven te zijn. Overgenomen uit Amerika heeft zij naast The House of Hopelezz in Amsterdam met veel elan The House of Galore gevestigd. Behalve onderlinge steun, oogverblindende schoonheid en tongue in cheek durft zij in de veiligheidssituatie van Amsterdam een frontliner te zijn.  Sander is zeer actief: deelname aan protestdemonstraties, bijdragen aan de ontwikkeling van Pink Oost en aan een Speak Up-debat in Nieuw-West.

WIELIE ELHORST
Heeft zich ingezet voor de emancipatie van gelovige LHBT’s. Als voorzitter LKP (koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging), als mede organisator van Pink kerkvieringen, als voortrekker van het heilig bootje tijdens de Gay Pride in 2011 en de conferentie van Europese christelijke LHBT-groepen in Amsterdam in 2012. Als dominee is hij actief in de Oranje kerk.  Zijn manier van spreken over kerk en homoseksualiteit heeft de kracht om zowel vriend als vijand tot elkaar te brengen en maakt deuren open waar je dacht dat ze nooit open zouden gaan.

Stemmen op internet kan via DEZE LINK.
De publieke internetstemming telt voor 50 procent mee in de definitieve uitslag.

De eerdere winnaars van het Roze Lieverdje zijn:
– 2006: Pater Jan van Kilsdonk
– 2008: Karin Spaink
– 2010: de vrijwilligers van undergrounddisco De Trut
– 2012: Dolly Bellefleur

Samen met de LHBT-gemeenschap zet GroenLinks in Amsterdam zich in om de positie, sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHTB’s te verbeteren. GroenLinks Amsterdam steunt hun emancipatie actief, onder andere met het Roze Lieverdje.

[Bron/Illustratie: GroenLinks Amsterdam]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!