Terug naar overzicht

Klopjacht dreigt op LHBTI's in Tanzania

Gouverneur Paul Makonda van de Tanzaniaanse miljoenenstad Dar es Salaam zegt een klopjacht te zullen starten tegen LHBTI’s. Het COC heeft contact met lokale LHBTI-activisten over welke stappen er nodig zijn en aan welke steun zij eventueel behoefte hebben.

“Het zijn afschuwelijke berichten, we maken ons grote zorgen over de veiligheid van onze vrienden in Tanzania”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Als zij willen dat we in Nederland actie ondernemen gaan we direct aan de slag, we houden de vinger aan de pols.”

De gouverneur maakte maandag in een persconferentie bekend dat hij een speciaal team zou hebben gevormd om mensen op te sporen en op te pakken die verdacht worden van homoseksuele handelingen. Ook heeft hij de burgers van Dar es Salaam opgeroepen om mogelijke LHBTI’s te melden bij de autoriteiten.

“Ik beschik over informatie dat er veel homoseksuelen in onze provincie zijn. Zij vertrappen de morele waarden van Tanzania en van de christenen en moslims in ons land”, zei gouverneur Makonda in de persconferentie. “Geef me hun namen en mijn speciale team zal ze vanaf komende maandag gaan oppakken.” Het speciale opsporingsteam zal bestaan uit politiemensen en mensen die in de media werken.

Makonda zei ook dat hij verwacht dat er internationale protesten zullen komen, maar beklemtoonde dat hij ‘de woede van andere landen prefereert boven de woede van God’.

Gouverneur Paul Makonda afficheert zich nadrukkelijk als een overtuigd christen en een loyale bondgenoot van in 2015 gekozen Tanzaniaanse president John Magufuli. Onder zijn bewind worden LHBTI’s al langer bedreigd en beschimpt. Vorig jaar dreigde de regering bijvoorbeeld met het publiceren van een lijst van namen van mensen waarvan vermoed wordt dat ze LHBTI’s zijn.

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Tanzania op grond van een sodomiewet uit de koloniale periode. De maximumstraf is levenslang.

[Bron: COC NL, The East African – Foto Paul Makonda: Instagram]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?