Terug naar overzicht

Kroatië – Split Pride eindigt in chaos en geweld

De deelnemers aan de Spit Pride werden bestookt met leuzen als ‘vermoord de homo’s!’ en kregen stenen, flessen, eieren en vuurwerk naar hun hoofd gegooid. Zeker een dozijn mensen raakten gewond, waaronder een politicus, vier journalisten en een cameraman. De Pride-deelnemers moesten beschermd worden door de politie die uiteindelijk 100 arrestaties verrichte. Dranghekken en traangas moesten er uiteindelijk aan te pas komen om de 10.000 demonstranten in bedwang te houden.

Het is de eerste keer dat de Gay Pride in Kroatië zo gewelddadig is verlopen. In de afgelopen jaren werd de Gay Pride gehouden in de hoofstad Zagreb, dat veel progressiever is dan de havenstad Split.

GroenLinks-europarlementslid

Marije Cornelissen

was zelf aanwezig tijdens de Split Pride. Via haar tweets was het chaotische en gewelddadige verloop van de Pride goed te volgen.

Cornelissen stelde met ogen vast dat Kroatië ‘nog een lange weg te gaan heeft in de acceptatie van homorechten’. Die opmerking krijgt extra betekenis, omdat de Split Pride een dag na de bekendmaking dat Kroatië in 2013 toe kan treden tot de Europese Unie (EU) gehouden werd. Gelijkberechtiging voor LHBT’s is één van de EU–toelatingscriteria – op papier heeft Kroatië dat inmiddels goed geregeld, maar de praktijk blijkt nog heel anders te zijn.

‘Ik had niet verwacht dat het zo mis zou gaan. Kroatië wil graag tonen dat het klaar is voor toetreding tot de Europese Unie en kreeg net gisteren het lang gehoopte groene licht van de Europese Commissie om de toetredingsonderhandelingen af te sluiten’, aldus Cornelissen. ‘Ik hoop dat de autoriteiten nu goed beseffen dat ze in de komende jaren, tot daadwerkelijke toetreding in 2013, de handen ineen moeten slaan met homorechtenorganisaties om homofobie in Kroatië steviger te bestrijden’.

GroenLinks pleit daarom voor een monitoringscommissie met een belangrijke rol voor non–governementele organisaties (NGO’s). De komende week zal Cornelissen in Zagreb met verschillende NGO’s spreken over de toetreding van Kroatië tot de EU. Cornelissen stelt dat de progressieve bewegingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de uiteindelijke toetreding van Kroatië.

‘Zij kunnen bottom-up de Kroaten meenemen naar een moderne samenleving van vrijheid. Kroatië is er nog niet, maar is gelukkig wel op de goede weg. Dat gaat met horten en stoten, die moet je niet negeren, maar zeker ook niet als blokkade opwerpen tot verdere eenwording van de Europese Unie’, zegt Cornelissen. Het GL-europarlementslid zal deze week ook een gesprek hebben met de Kroatische minister van Justitie over een actieplan ter bestrijding van homofobie.

http://www.youtube.com/watch?v=_IyxbrPqqmg

Zowel president

Ivo Josipovic

als premier

Jadranska Kosor

hebben het wat zij noemen ‘schaamteloze’ homofobe geweld gericht tegen de deelnemers aan de Split Pride veroordeeld. Volgens president Josipovic is het geweld ‘niet het ware gezicht van Kroatië’. Premier Kosor liet weten dat geweld en haat ‘niet door Kroatië getolereerd zullen worden’.

Minister

Marja van Bijsterveldt

(CDA) twitterde afgelopen zondag dat de ‘onthutsende berichten uit Kroatië’ voor haar aangeven dat dit land nog een lange weg te gaan heeft. Ze keurt het homofobe geweld ‘zeer af’. ‘Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, waar dan ook’, liet de minister in haar tweet weten. ‘Nederland heeft een internationale voortrekkersrol te vervullen. Adel verplicht’.

De minister kondigde daarom ook aan dat ze zich de komende jaren stevig gaat inzetten op de versterking van de positie van LHBT’s in Europa en in VN-verband. Binnenkort komt de minister met een brief waarin ze haar EU-collega’s oproept om hierin samen op te trekken.

De Kroatië-tweet van minister Van Bijsterveldt lokte nogal wat reacties uit. Daaronder ook tweets van mensen die de minister er op wijzen dat ze haar woorden ook moet laten gelden voor LHBT-emancipatiebeleid in ons eigen land – dus het wel uitvoeren van de aangenomen motie over de kerndoelen in het onderwijs én een einde maken aan de weigerambtenaren. Saillant is dat ze op dit punt ook nadrukkelijk werd aangesproken door een partijgenoot: het openlijk homoseksuele Arnhemse CDA-raadslid

Gerben Karssenberg

. Die liet onomwonden weten dat wat hem betreft weigerambtenaren een andere baan moeten gaan zoeken.