Terug naar overzicht

Oproep aan lesbische gezinnen: vraag de Eerste Kamer om snel besluit!

COC Nederland vraagt (aanstaande) lesbische gezinnen – en mensen die solidair met hen zijn – om de Eerste Kamer te e-mailen met het verzoek om de wet Lesbisch ouderschap snel in werking te laten treden. COC-voorzitter Tanja Ineke roept daartoe maandagavond 17 juni op in het Radio 1-programma Casa Luna – uitzending vanaf 00.00 uur. Een voorbeeldmail die gebruikt kan worden om de Eerste Kamer aan te schrijven staat hieronder.

De Eerste Kamer organiseert op dinsdagochtend 18 juni een hoorzitting over het wetsvoorstel Lesbisch ouderschap. Daarvoor zijn uitsluitend juristen uitgenodigd, geen lesbische gezinnen.

‘Het is uiterst merkwaardig dat de Eerste Kamer niet één lesbisch gezin heeft uitgenodigd om te spreken bij deze hoorzitting, terwijl de wet juist over hen gaat. Laat daarom van je horen een schrijf de Eerste Kamer dat je wilt dat de wet er snel komt!,’ zegt COC-voorzitter Ineke.

Ineke geeft aan dat het COC bijna dagelijks benaderd wordt door lesbische ouderparen die hopen dat de wet snel in werking treedt. Het COC pleit al sinds de openstelling van het huwelijk in 2001 voor deze wetswijziging en vroeg de Eerste Kamer al verschillende keren om haast te maken.

Het wetsvoorstel Lesbisch ouderschap maakt een einde aan een discriminerend onderscheid tussen heteroseksueel- en lesbisch ouderschap. Wanneer een heteropaar met een zaaddonor een kindje krijgt, kunnen zij het ouderschap eenvoudig regelen op het gemeentehuis. Wanneer een lesbisch paar met een zaaddonor een kindje krijgt, moeten zij nu nog een lange, kostbare en emotioneel belastende adoptieprocedure bij rechter voeren om het ouderschap goed te regelen.

Het wetsvoorstel Lesbisch ouderschap, dat lesbische ouderparen en hun kinderen dezelfde rechten geeft als heteroseksuele ouderparen, werd in oktober 2012 in grote meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. In het Roze Stembusakkoord beloofden de politieke leiders van bijna alle politieke partijen (uitgezonderd CDA, ChristenUnie en SGP) om de kwestie voor 3 september 2013 te regelen. Het wetsvoorstel ligt echter al weer 8 maanden bij de Eerste Kamer. Diverse Eerste Kamerleden hebben juridische bezwaren en het is nog onzeker of het wetsvoorstel de eindstreep haalt.

Contactgegevens Eerste Kamer

Lesbische ouderparen en iedereen die solidair met hen is, kunnen de Eerste Kamer benaderen op het volgende e-mail adres: [email protected]. U wordt verzocht om uw e-mail in afschrift naar COC Nederland te sturen, dat de e-mails verzamelt: [email protected].

Het postadres van de Eerste Kamer is: Eerste Kamer der Staten-Generaal, Commissie Veiligheid & Justitie, Postbus 20017, 2500 EA Den Haag. (Het postadres van het COC is: COC Nederland, Postbus 3836, 1001 AP Amsterdam.)

VOORBEELDMAIL

Het is natuurlijk het mooist wanneer u een persoonlijke oproep aan de Eerste Kamerleden stuurt. Eventueel kunt u gebruik maken van onderstaande voorbeeldmail.

Geachte leden van de Eerste Kamer,

U behandelt momenteel een wetsvoorstel dat lesbische paren die met een zaaddonor een kindje krijgen gelijke rechten geeft als heteroparen die met een zaaddonor een kindje krijgen. Het wetsvoorstel maakt een einde aan de wettelijke discriminatie van lesbische ouderparen en hun kinderen.

Ik vraag u om het wetsvoorstel Lesbisch ouderschap zo snel mogelijk aan te nemen.

Met vriendelijke groet,

De hoorzitting van de Eerste Kamer is dinsdagochtend 18 juni HIER live te volgen. De deskundigenbijeenkomst  begint om 9.00 uur en duurt tot 11.00 uur. De uitgenodigde deskundigen zijn Dorien Pessers, Paul Vlaardingerbroek, Machteld Vonk en Wilma Eusman. Er zal worden ingegaan op het afstammingsrecht, de rechten van het kind en adoptieprocedures.

Meeroudergezinnen

COC Nederland pleit ook voor een betere juridische regeling voor meeroudergezinnen. Denk daarbij aan lesbische paren die samen met een zaaddonor een kind opvoeden, of heteroseksuele gezinnen na een achtscheiding, waarbij de nieuwe partner een rol speelt in de opvoeding. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie door de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Mensen die deeluitmaken van een meeroudergezin kunnen zich opgeven via: [email protected]. Meer informatie vindt u HIER ,

[Bron: COC NL – Foto Lesbische moeders: dericafox – Illulstratie: Senaat/Hoorzitting]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!