Terug naar overzicht

Lezing Oegendese LHBT-activist in Leiden

Vrijdag 28 november a.s. spreekt de Oegandese LHBT-mensenrechtenverdediger Geoffrey Ogwaro over zijn werk voor gelijke rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Oeganda. Deze lezing wordt georganiseerd door het roze universitaire netwerk ‘Leiden University Pride’ in samenwerking met COC Leiden.  

Geoffrey Ogwaro werkt als coördinator van Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law (CSCHRCL), een mensenrechtenorganisatie die o.a. strijdt tegen discriminatie van seksuele minderheden in Oeganda. Namens die organisatie was hij een van de mensen die succesvol een klacht over de Anti-Homosexuality Act (AHA) indiende bij het Oegandese Grondwettelijk Hof.

Ogwaro wordt door zijn werk ernstig bedreigd. Op dit moment heeft hij zijn werkzaamheden tijdelijk stilgezet vanwege de angst om door de politie aangehouden te worden voor het ‘recruiteren van homoseksuelen’, waar fikse straffen op staan. Vanwege deze bedreigingen heeft Ogwaro zich aangemeld bij het Shelter City Initiatief dat bedreigde mensenrechtenverdedigers opvangt in Nederland.

Oeganda staat bekend als een gevaarlijke plek voor LHBT’s: zij worden ontslagen vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit, behandeling kan worden geweigerd bij ziekenhuizen en ze worden (soms dodelijk) slachtoffer van mishandeling. De daders blijven meestal ongestraft.

Shelter City

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met Nederlandse steden en met het ministerie van Buitenlandse Zaken om mensenrechtenverdedigers te beschermen. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk ernstig worden bedreigd, komen zij in aanmerking voor een verblijf van drie maanden in één van de Nederlandse Shelter City’s.

Tijdens hun verblijf in Nederland zetten de mensenrechtenverdedigers hun werk in veiligheid voort en komen zij op adem. Verder vergroten zij hun netwerk van maatschappelijke organisaties en politieke contacten in Den Haag, Brussel en elders. Ook volgen de mensenrechtenverdedigers trainingen om hun vaardigheden te vergroten. Bovendien dragen zij met publieksbijeenkomsten en workshops bij aan bewustwording van de inwoners van de Shelter City’s op het gebied van mensenrechten.

LEZING OEGENDESE LHBT-mensenrechtenverdediger GEOFFREY OGWARO

Datum: vrijdag 28 november 2014 – aanvang: 17.00 uur

Locatie: Faculty Club van de Leidse Universiteit – Rapenburg 73 te Leiden

De lezing is in het Engels en begint om 17.30 uur. Na afloop is er een borrel.

[Bron: COC Leiden – Foto Geoffrey Ogwaro: CC-US State Deparment]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!