
Tien LHBT-asielzoekers in de vluchtelingenopvang in Alphen aan den Rijn zijn in hongerstaking gegaan, omdat ze vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit door andere asielzoekers zouden worden geïntimideerd en in één geval zelfs zijn aangerand. Dat meldt Sandro Kortekaas van de organisatie LGTB Asylum Support. Het COC heeft contact opgenomen met Kortekaas om te bezien wat het COC voor deze asielzoekers kan betekenen.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou de groep LHBT-asielzoekers hebben afgeraden om aangifte te doen. SP-parlementslid Sharon Gesthuizen heeft laten weten dat ze hierover opheldering wil krijgen van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Gesthuizen vindt dat Alphen niet zelf in actie moet komen, want veilige opvang is een rijkstaak. “Het kan niet zo zijn dat het straks afhangt van de gemeente waar je terecht komt of er wel of niet LHBT-vriendelijke opvang is.” Gesthuizen en haar collega PvdA-parlementslid Attje Kuiken zijn zondag 13 december op bezoek gegaan bij de bedreigde LHBT-asielzoekers om zich over hun situatie te laten informeren. Ook Kuiken gaat over deze kwestie Kamervragen stellen aan staatssecretaris Dijkhoff.
PvdA-Rotterdam wil dat die gemeente de tien LHBT-asielzoekers uit Alphen aan den Rijn opvangt. De gemeenteraadsfractie wil hen zo een adempauze bieden. Omroep West meldt de fractie aan het college gaat vragen de tien een plek aan te bieden in afwachting van een ‘stabiele en definitieve oplossing’.
De berichten over de misstanden in Alphen zijn naar buiten gebracht door LGBT Asylum Support. Volgens de organisatie, die zich inzet voor deze kwetsbare groep vluchtelingen, zouden er tien LHBT-asielzoekers afgelopen vrijdag in hongerstaking zijn gegaan om overplaatsing naar een veilige locatie te krijgen. De tien – van wie acht homoseksueel en twee transgender – komen uit Syrië, Egypte en Irak en zijn 25 dagen geleden in Nederland aangekomen.
Volgens LGBT Asylum Support zouden de LHBT-asielzoekers recent zijn overgeplaatst van de mannenafdeling naar de afdeling voor alleenstaande vrouwen in de noodopvang. “Maar dat heeft het alleen maar erger gemaakt”, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. “De discriminatie tegenover de groep is alleen maar groter geworden.”
Het COA heeft nog niet gereageerd op deze zaak.
COC Nederland pleitte onlangs in een brief aan het kabinet voor safe houses voor LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de noodopvang. Het COC wil verder dat het kabinet, gemeenten en COA aanvullende maatregelen nemen om reguliere en de noodopvanglocaties veilig te maken voor LHBT-asielzoekers. Zo moet er volgens het COC voor elke opvanglocatie een vertrouwenspersoon komen die de klachten van LHBT-asielzoekers en andere kwetsbare groepen behandelt en dat er stevig wordt opgetreden tegen de plegers van discriminatie en geweld.
[Bron: COC NL, Omroep West, AD – Foto Hongerstakers: LGBT Asylum Support]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!