Terug naar overzicht

LHBTI-beweging boos over ambitieloos actieplan tegen geweld

COC, TNN en NNID zijn boos over het ambitieloze ‘actieplan’ tegen anti-LHBTI geweld dat minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) op 2 april naar de Tweede Kamer stuurde. De belangenorganisaties vragen de Kamer om de minister hierover op het matje te roepen en verdergaande maatregelen tegen geweld te eisen.

De belangenorganisaties hadden de regering gevraagd om een actieplan tegen anti-LHBTI geweld omdat veel LHBTI’s te maken krijgen met geweld om wie ze zijn. Jaarlijks worden minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie veroordeeld. In het actieplan dat de regering op 2 april naar de Kamer stuurde, worden nauwelijks nieuwe maatregelen tegen anti-LHBTI geweld aangekondigd.

Klappen

“Mensen krijgen klappen, worden gepest en uitgescholden en de regering laat alles bij het oude. Dat is diep teleurstellend, aldus de voorzitters van COC, TNN en NNID in een boze reacties. “Er zijn stevige maatregelen nodig, en we vragen de Tweede Kamer om daar alsnog voor te zorgen.”

De belangenorganisaties willen onder meer dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken en steeds doorrechercheert. Het Openbaar Ministerie zou bij discriminatie altijd een hogere straf moeten eisen. In de basisopleiding van agenten en officieren van justitie zou er verplicht en structurele aandacht moeten zijn voor de aanpak van discriminatie, niet slechts vrijblijvende informatie. Ook zouden de wettelijke straffen op alle vormen van discriminatie moeten worden verhoogd, zo vinden de organisaties.

In het plan dat minister Grapperhaus op 2 april naar de Kamer stuurde, beschrijft de regering vrijwel uitsluitend wat ze nu al doet om discriminatie van LHBTI’s te bestrijden. Er staan nauwelijks nieuwe maatregelen in het plan. Het gaat voor een groot deel om maatregelen van gemeenten en om preventieve maatregelen. De belangenorganisaties vinden preventie van geweld belangrijk, maar willen ook stevige maatregelen tegen de daders.

COC en activistencollectief #ikbenhetzat demonstreerden op 20 november bij de Tweede Kamer tegen anti-LHBTI-geweld (zie foto bovenaan). Kamerleden van o.a. VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus beloofden bij die gelegenheid om zich in te zetten voor de aanpak van geweld tegen LHBTI’s. Minister Grapperhaus beloofden in een gesprek met Transgender Netwerk Nederland om stevige actie te ondernemen tegen geweld tegen transgender personen.

In Nederland krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Onder transgender personen liggen de cijfers hoger. Het gaat om honderdduizenden Nederlanders. Jaarlijks doen tussen de duizend en vijftienhonderd mensen hiervan melding of aangifte. Het komt regelmatig voor dat de politie aangiften van LHBTI-discriminatie niet in behandeling neemt. De rechter veroordeelt jaarlijks minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie, vaak tot een lage boete of een taakstraf.

[Bron: COC NL – Foto: COC en #ikbenhetzat voeren actie tegen anti-LHBTI-geweld bij de Tweede Kamer in Den Haag – door: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?