Terug naar overzicht

LHBTI Kerstconcert in Westerkerk op 14 december

Met een bijzonder Kerstconcert in de Amsterdamse Westerkerk op 14 december vragen COC Nederland, Leger des Heils en HVO Querido aandacht voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren. Kaarten kun je HIER bestellen of kopen in de winkels van Mister B, GaysandGadgets en Pink Point in Amsterdam.

Er zijn naar schatting zeker 700 dakloze LHBTI-jongeren in Nederland. Mogelijk ligt het cijfer in praktijk hoger, want er zijn geen gegevens bekend over thuisloze LHBTI-jongeren en volgens buitenlands onderzoek zijn LHBTI’s oververtegenwoordigd onder dak- en thuisloze jongeren. Dak- en thuisloze LHBTI-jongeren staan vaak niet op de radar van de reguliere dak- en thuislozenzorg, zo blijkt uit recent onderzoek van Movisie in opdracht van de Gemeente Amsterdam.* Deze jongeren komen vooral op straat terecht omdat hun coming out als LHBTI thuis leidt tot hevig conflict, een situatie die vaak eindigt met verstoting of weglopen. COC Nederland, Leger des Heils en HVO Querido willen dit probleem niet alleen onder de aandacht brengen, maar ook zoeken naar oplossingen.

Margo Merts van de Leger des Heils GoodwillCentra Amsterdam: “De samenwerking met het COC geeft ons de mogelijkheid om een doelgroep te bereiken waar we tot nu toe nauwelijks mee in contact konden komen. Deze jongeren zijn vaak wantrouwend naar de hulpverlening en proberen hun eigen boontjes te doppen. Daardoor raken ze geisoleerd, gaan niet meer naar school en krijgen te maken met armoede, eenzaamheid en verwaarlozing. In zo’n situatie lonken seksueel misbruik en verslaving. Het is dus zaak ze daar zo snel mogelijk van weg te leiden.”

Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug ligt er ook een taak voor de brede LHBTI-community: “Het geeft steun, kracht en zelfvertrouwen wanneer je in contact staat met gelijkgestemden. Dat geeft geborgenheid en herstelt het vertrouwen dat de jongeren in de maatschappij hebben. Daar zullen wij ons als COC voor inzetten. Samen met het Leger des Heils en HVO Querido gaan we goed nadenken op welke manier we deze jongeren het beste kunnen helpen, wie daarbij welke rol kan spelen en vooral waar we het geld vandaan gaan halen.”

Met het concert wordt een aanzet gegeven tot de oplossing van het probleem. Initiatiefnemer Hans Verhoeven: “Het concert is vooral bedoeld om de omvang van dit probleem onder de aandacht te brengen. Het markeert daarnaast het begin van een unieke samenwerking. De opbrengst van het concert is slechts de bekende druppel. De échte oplossing moet van de overheid komen, een budget speciaal voor deze doelgroep waarmee Leger des Heils, HVO Querido en COC samen écht aan de slag kunnen om een significant verschil te maken.”

Het programma op 14 december in de Westerkerk wordt ingevuld door talloze artiesten en muzikanten uit de LHBTI-community en uit de achterban van het Leger des Heils. Het concert wordt voorafgegaan door een Kerstsamenzang op het Homomonument met een koperensemble en soep en koffie van het Leger des Heils (aanvang 19:00). Om 20:00 uur begint het concert in de Westerkerk. Een vertelling van predikant Wielie Elhorst loopt als een rode draad door het programma.

Kaartverkoop, informatie en het volledige programma volgen op DEZE pagina. Wie 14 december verhinderd is kan HIER een donatie achterlaten (in de categorie ‘extra’s’, onderaan het scherm).

*Bron: Movisie, juli 2018

[Bron/Illustraties: COC NL e.a.]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?