Terug naar overzicht

Littekens van je operatie laten coveren met een tattoo.

Voor veel mensen is het zetten van een tatoeage een luxe product, terwijl het voor de ander een uitkomst kan zijn om een stuk uit het verleden af te sluiten. Voor Nathan (48) was het dé oplossing om zijn littekens van zijn borstamputatie te laten ‘coveren’. COC Nederland volgde hem bij het zetten van zijn tatoeage:Nathan:
“Ik merk aan mijzelf, dat als ik met een ontbloot bovenlijf loop, nog steeds het idee heb dat ik het moet afschermen. Ik wil gewoon de man Nathan zijn, zonder dat iedereen ziet dat er hier iets is gebeurd. En van dat gevoel wil ik af.”

Het ‘coveren’ van een litteken met een tatoeage is echter lastig. Tattoo-artiest en eigenaar Bertina Rens van Swallow Ink legt het ons uit: “Bij het zetten van een tattoo komt de inkt tussen de eerste en tweede huidlaag. De ruimte tussen die twee (onbeschadigde) huidlagen loopt geleidelijk over je hele lichaam op van 0,1 millimeter naar 5 (of 6) millimeter. Het probleem bij een litteken is dat dat verschil in afstand snel kan variëren waardoor je te licht, of te diep werkt. Littekenweefsel is dus erg onvoorspelbaar.”

Hoewel het coveren van littekens voor veel transgender personen dé oplossing zou kunnen zijn, is er helaas weinig informatie beschikbaar voor tatoeëerders. Er is vrijwel geen connectie tussen de tattoo-branche en een andere (medische) informatiebron waardoor men niet kan doorleren. Bertina heeft uit eigen beweging via verschillende wegen contact gezocht met dermatologen, waardoor zij nu heel veel ervaring heeft en expert is op het gebied van littekens coveren en mensen als Nathan hier enorm bij kan helpen.

Vanuit COC Nederland zijn wij enorm blij dat wij, door middel van deze video, Nathan’s inspirerende verhaal kunnen vertellen. Vanuit hier hopen wij dat er meer aandacht komt voor de reis die veel transgender personen afleggen. Uit de reactie én ontlading van Nathan is goed te zien dat dit een oplossing is. “Dit is gewoon met geen pen te beschrijven.” Het zou voor zowel tattoo-artiesten als transgender personen een uitkomst zijn als er meer informatie beschikbaar komt vanuit de medische branche over het coveren van littekenweefsel. Wij streven naar een betere connectie tussen tattoo-artiesten en artsen.

Heb je vragen, of wil je meer weten over hoe dit proces precies verloopt? Mail dan gerust naar [email protected]  

Heel veel dank aan Nathan, zijn vrouw Monique en tattoo artiest Bertina van Swallow Ink – voor al jullie openhartigheid.