Terug naar overzicht

Luxemburgs wetsvoorstel openstelling huwelijk deze zomer

Het parlement van Luxemburg zal tegen de zomer stemmen over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht. Dat heeft de nieuwe minister van Justitie Félix Braz (De Groenen) deze week laten weten aan het blad 20 Minutes.

Het wetsontwerp is nagenoeg gereed om ingediend te worden in het parlement. Als het wetsontwerp daar wordt goedgekeurd, dan kunnen Luxemburgse paren van gelijk geslacht vanaf het najaar in het huwelijk treden.

Het Groothertogdom zal dan wereldwijd het 18de en het 11de Europese land worden dat het huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht. Waarschijnlijk is overigens tegen die tijd het huwelijk ook opengesteld in Schotland, waar een wetsvoorstel om dat te doen al door het parlement in behandeling is genomen.

Het vorige Luxemburgse kabinet onder leiding van de christen-democraat Jean-Claude Juncker werkte al een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen, maar het wetproces wordt nu voortvarend opgepakt door de nieuwe coalitieregering van liberalen, socialisten en groenen. Een kabinet overigens dat geleid wordt door een premier en vicepremier die openlijk homoseksueel zijn: resp. de liberaal Xavier Bettel en de socialist Etienne Schneider.

Luxemburg heeft al sinds 2004 een vorm van geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht. De Luxemburgse bevolking is in meerderheid voorstander van de openstelling van het huwelijk. Dat bleek tijdens een vorig jaar gehouden referendum waarin ruim 83 procent van de kiezers zich daarvoor uitsprak.

[Bron: COC NL, 20 Minutes – Foto Luxemburg – Parlement: CC-Ex13]