Terug naar overzicht

Man/Vrouw: verplicht veld?

Wanneer je als kersverse ouder aangifte doet bij de burgerlijke stand van de geboorte van je kind, wil de wetgever van je weten of je een zoon of een dochter hebt gekregen. Het kind moet namelijk geregistreerd worden als M (mannelijk) of V (vrouwelijk). Andere opties zijn er niet en zomaar wijzigen kan ook niet.

Wat vinden GroenLinksers daarvan? Willen we anno 2011 nog wel dat er onderscheid gemaakt wordt op basis van sekse? Is dat niet achterhaald? Of is het nog steeds noodzakelijk? En zijn de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’ niet te beperkend of volstaan ze nog?

FemNet

– het Feministisch netwerk van GroenLinks – heeft een manifest geschreven waarin wordt gepleit voor verkenning van de mogelijkheden voor het afschaffen van geslacht als juridisch onderscheid. Of jij jezelf benoemt als vrouw, man of anders, en welke ‘geslachtskenmerken’ jij hebt, gaat de wetgever niks aan. Jouw sekse is, net als je geloof of je seksuele voorkeur, een privézaak, zo stelt FemNet gewaagd in het manifest.
Man/Vrouw: verplicht veld?

RozeLinks

– de werkgroep voor seksuele diversiteit van GroenLinks – heeft enkele jaren geleden reeds aandacht gevraagd voor het feit dat allerlei instanties, bedrijven en verenigingen klakkeloos naar je geslacht vragen. Meestal is dit irrelevant en het kan voor in het bijzonder transgenders, transseksuelen en interseksuelen heel storend zijn, zo stelt RozeLinks.

Hoe denk jij hierover?

FemNet en RozeLinks organiseren samen het debat:

Man/Vrouw: verplicht veld?

Datum: zaterdag 19 maart 2011 – vanaf 14.00 uur
Locatie: Werfzaal van De Witte Vosch, Oudegracht 46 te Utrecht.

FemNet zal voor het eerst het manifest Verplicht veld? : pleidooi voor het verkennen van mogelijkheden voor het afschaffen van geslacht als juridisch onderscheid presenteren.

Vervolgens gaat een panel in discussie over de registratie in wet en samenleving onder leiding van oud-GroenLinks Tweede Kamerlid Naima Azough. In het panel zitten:
– Tineke Strik, Eerste Kamerlid GroenLinks
– Jiro Ghianni, genderqueer actiecollectief De Noodles
– Marjolein van den Brink, universitair docent rechtstheorie
– Herman Meijer, oud-partijvoorzitter GroenLinks en lid van RozeLinks.

Aanmelden is noodzakelijk vanwege de beperkte ruimte.
Stuur daarvoor een e-mail naar: femnet(@)groenlinks.nl.