Terug naar overzicht

Minister Bussemaker maakt Europese afspraken over LHBT-rechten

Minister Jet Bussemaker (OCW-Emancipatie) heeft tijdens het IDAHO FORUM 2014 in Malta, dé internationale LHBT-emancipatietop, afspraken gemaakt met haar Europese collega’s over de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Met de ondertekening van een Declaration of Intent committeren de Europese ministers zich aan internationale verplichtingen en aanbevelingen ter bescherming van LHBT-rechten.

Minister Bussemaker vindt samenwerking met Europese collega-ministers essentieel in de strijd tegen wereldwijde homo- en transfobie. Met name de houding van veel jongeren tegenover LHBT’s baart de minister zorgen.

“Zeker nu is het belangrijk dat Europese landen gezamenlijk optreden tegen landen en organisaties die de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders schenden. Door het ondertekenen van dit akkoord kunnen wij lidstaten aanspreken op de wijze waarop zij de gemaakte afspraken en verplichtingen daadwerkelijk naleven. Wanneer landen of bedrijven de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen of transgenders schenden dient Europa een gezamenlijke vuist te maken,” aldus Bussemaker.

Financiële steun aanpak van homovijandigheid en transfobie

Bussemaker kondigde daarnaast aan samen met haar Zwitserse en Finse collega’s de aanpak van homovijandigheid en transfobie binnen de Raad van Europa financieel te gaan ondersteunen. De minister hoopt dat meer lidstaten het voorbeeld van de drie landen volgen.

IDAHOT

IDAHOT is een afkorting voor International Day Against Homophobia & Transphobia. Vorig jaar organiseerde minister Bussemaker namens Nederland de eerste Europese editie van de internationale LHBT-top.

idaho_logo

Tijdens het IDAHO FORUM 2014 ondertekent minister Bussemaker samen met haar Europese collega-ministers de Declaration of Intent.

[Bron: Ministerie van OCW – Foto minister Bussemaker: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!