Terug naar overzicht

Minister Bussemaker opent Roze Filmdagen 2014

Minister Bussemaker opent op donderdag 13 maart de 17de editie van de Roze Filmdagen, het Amsterdamse Gay & Lesbian Filmfestival. Het festival opent dit jaar groter dan ooit met de Nederlandse première van de film Tom á la ferme in het Ketelhuis en het MC Theater op het Amsterdamse Westergasterrein.

Met een keuze uit maar liefst 118 filmtitels uit 38 verschillende landen, die dit jaar ook nog eens worden aangevuld met workshops, events en feesten, is de 17de editie van de Roze Filmdagen de grootste uit haar geschiedenis.

Roze Filmdagen 2014Het festival geeft haar randprogrammering deze editie meer ruimte dan ooit tevoren, zo is er een Pink Business Event met de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels, een talkshow met Rik van de Westelaken, Harm Edens en COC-voorzitter Tanja Ineke. Acteur Yorick van Wageningen laat in ‘Scenes op Zondag’ de ‘roze’ filmfragmenten zien die hem en zijn werk hebben beïnvloed. Ook geeft Boris Dittrich acte de presence met een inleiding bij een documentaire en is de Afrikaan Yves te gast, een van de hoofdrolspelers van Born this Way.

Het festival richt zich dit jaar op jongeren, door een samenwerking met CJP, Expreszo & COC Amsterdam – zie HIER voor meer informatie daarover.

“Film spreekt een universele taal, of je nu hetero of LHBT bent – een mooi of dramatisch liefdesverhaal herkennen en voelen we allemaal”, zegt Dennis Boutkan, voorzitter van Roze Filmdagen. “Denk aan het succes van een film als La vie d’Adele, liefde is een universeel gevoel. Film is bovendien het perfecte medium om vooroordelen bij hetero’s over LHBT’s, maar ook om vooroordelen binnen de LHBT-gemeenschap weg te nemen.”

De Roze Filmdagen is het grootste Roze Filmfestival van Nederland en hoopt dit jaar de bezoekersrecords wederom te breken. Het festival werkt dit jaar onder meer samen met Hivos, Peugeot en CJP. OUT TV is opnieuw de mediapartner.

Minister Bussemaker opent het filmfestival vanuit haar rol als bewindspersoon voor cultuur én LHBT-emancipatie. Het festival werd nooit eerder door een minister geopend.

[Bron: Roze Filmdagen]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!