Terug naar overzicht

Mishandeling lesbisch stel Groningen afschuwelijk

COC Groningen & Drenthe en COC Nederland reageren met afschuw op de mishandeling van een lesbisch stel in Groningen. De organisaties willen maatregelen om geweld tegen LHBT’s aan te pakken en te voorkómen.

De vrouwen werden in de nacht van 2 op 3 april jl. aangevallen door drie mannen na het verlaten van een roze horecagelegenheid. De één hield er een blauw oog aan over (zie foto), de ander moest na een harde klap op haar keel in het ziekenhuis worden opgenomen. De beide vrouwen gaan woensdag 6 april aangifte doen.

“Het is verschrikkelijk wat deze vrouwen overkomen is”, zegt voorzitter Jantine Doornbos van COC Groningen & Drenthe. “Veel Groninger LHBT’s bezoeken dit uitgaansgebied, het gevoel van onveiligheid komt erg dichtbij. Dit is geen incident, maar een structureel probleem.”

Doornbos heeft nauw contact met de slachtoffers en is uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Ze zal daar pleiten voor maatregelen om geweld tegen LHBT’s aan te pakken en te voorkómen. Ze wil graag met de politie in gesprek om samen manieren te vinden om (het gevoel van) veiligheid van LHBT’s in Groningen te versterken. Ze denkt daarbij onder meer aan versterking van het Roze in Blauw-team in Groningen. Roze in Blauw-teams zijn politieteams die gespecialiseerd zijn in de aanpak van geweld tegen LHBT’s.

Ook denkt Doornbos dat het zou kunnen helpen als de politie het betreffende uitgaansgebied de komende tijd scherper in de gaten houdt. Ze wil samen met de politie de aangiftebereidheid onder LHBT’s stimuleren, omdat het probleem alleen kan worden aangepakt als de politie goed op de hoogte is. Om geweld te voorkómen wil de voorzitter van COC Groningen & Drenthe dat scholen in de regio daadwerkelijk voorlichting geven over LHBT’s, zoals sinds 2012 op aandringen van COC Nederland verplicht is. Vooral in het basisonderwijs wordt volgens Doornbos nog te weinig voorgelicht.

Ook voorzitter Tanja Ineke van COC Nederland reageert geschokt op het voorval in Groningen. “Het is afschuwelijk als twee vrouwen of twee mannen klappen krijgen omdat ze laten zien dat ze van elkaar houden. Omdat ze hand in hand over straat lopen of elkaar een kus geven.” Ineke wenst de slachtoffers veel sterkt en een spoedig herstel toe.

COC Nederland pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een concreet actieplan om geweld tegen LHBT’s te bestrijden. De aanpak van geweld tegen LHBT’s is sinds 2015 topprioriteit van politie en justitie, maar minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) heeft hier nog geen ‘handen en voeten’ aan gegeven. Het COC bepleit een brede aanpak: van scholen die daadwerkelijk voorlichting geven over LHBT’s en Roze in Blauw-teams in heel Nederland, tot hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld.

PvdA-Kamerlid Achmed Marcouch heeft over dit voorval inmiddels schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Van der Steur.

[Bron: COC NL – Foto van blauw oog van een van de slachtoffers: Janet Wieldraaijer-Facebook]

 

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!