Terug naar overzicht

Moreel appèl op staatssecretaris Dijkhoff rond veiligheid LHBT’s in azc’s

Gemeenten, maatschappelijke organisaties en belangenbehartigers – waaronder het COC – maken zich zorgen om de veiligheid van LHBT’s in asielzoekerscentra. Ondanks de goede wil van het COA lijken verschillende knelpunten in de opvanglocaties die veiligheid in de weg te staan. Daarom doen deze partijen een moreel appèl op staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om COA-locaties beter te faciliteren. De tekst van het moreel appèl en de steunbetuigingen worden donderdag 14 april aan staatssecretaris Dijkhoff aangeboden.

Op 1 april jl. organiseerde Movisie een LHBT-congres voor lokale overheden en hun uitvoeringspartners. Daarbij kwam dit actuele vraagstuk aan bod: de veiligheid van LHBT’s in asielzoekerscentra. In de praktijk blijkt dat op de ene locatie veel aandacht wordt besteed aan kwetsbare groepen en meteen wordt ingegrepen bij pesten en intimidatie, terwijl het op andere locaties moet komen tot geweld alvorens er ingegrepen wordt. En wordt het probleem zelfs helemaal ontkend.

Juul van Hoof, LHBT-programmaleider van Movisie: “Tijdens het congres werd de urgentie door een grote diversiteit aan lokale overheden en uitvoeringspartners uit het hele land gevoeld. Daarom hebben we een gezamenlijk document opgesteld. We willen op deze manier een krachtig signaal afgeven aan staatssecretaris Dijkhoff.”

Moreel appèl

Lokale overheden en uitvoeringspartners zijn ervan overtuigd dat we in Nederland zo niet willen en moeten omgaan met mensen die huis en haard verlaten hebben voor een veilig bestaan. Ondanks voorzieningen die de Tweede Kamer heeft toegezegd voor LHBT-asielzoekers, beschikken veel COA-locaties hier nog niet over. De partijen die het moreel appèl ondertekend hebben, doen een appèl op staatssecretaris Dijkhoff om COA-locaties beter te faciliteren.

Samenwerken blijkt in de praktijk lastig

Samen met alle COA-locaties willen lokale overheden en uitvoeringspartners goed samenwerken om vrijheid en veiligheid te garanderen voor LHBT-asielzoekers. In de praktijk blijkt dit lastig en vaak onmogelijk. Met dit moreel appèl willen deze partijen een duidelijk signaal geven aan staatssecretaris Dijkhoff, waarin zij hun breed gedeelde zorg uiten.

Ondertekenaars

Diverse partijen hebben het moreel appèl ondertekend. De beleidsmedewerkers van drie gemeenten (Amersfoort, Nijmegen en Schiedam), landelijke organisaties als COC Nederland, IHLIA en Movisie en heel veel lokale maatschappelijke- en LHBT-organisaties en betrokkenen. Deze partijen waren aanwezig bij het LHBT-congres van Movisie op 1 april jl.

Het moreel appèl is terug te lezen op de Movisie-website.

[Bron: Movisie – Foto staatssecretaris Dijkhoff: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!